Právě Berdych se mezi světovou elitou po dlouhá léta vyjímal tím, že na Davis Cup pravidelně jezdil. Neodmítal reprezentaci, i když jeho individuálním výsledkům to možná až ubližovalo. Jenže introvertní čahoun s dělovým úderem daviscupové duely miloval, hlavně v domácím prostředí.

„Pro daviscupový tým udělal nejvíc ze všech,“ myslí si tenista Jan Šátral. „Bez něj náš tým neměl vůbec šanci na takové úspěchy,“ doplňuje bývalý hráč Jan Hernych. Kliďas Berdych vytvořil s temperamentnějším Radkem Štěpánkem jednu z nejsilnějších dvojic v historii soutěže. V deblu byli skoro neporazitelní.

Je tedy zákonité, že právě tihle ošlehaní daviscupoví rytíři před časem tak ostře kritizovali kontroverzní reformu Davis Cupu. „Jsem rád, že mám ve sbírce dva malé poháry, protože týmová soutěž po sto letech přestala existovat,“ uvedl Berdych. Štěpánek volil ještě ostřejší výrazivo. Jejich éra skončila.

Miliardy od Piquého

Letos poprvé se totiž daviscupové finále koná jako mamutí turnaj pro osmnáct národních týmů rozdělených do šesti skupin po třech. Hraje se od pondělí do neděle v Madridu a Česko se nekvalifikovalo. Za reformou stojí známý fotbalista Gerard Piqué a jeho investiční holding Kosmos.

Kritiky se na nový formát sneslo dost a dost: s nesouhlasem se ozvaly i takové kapacity jako Roger Federer. „Je trochu divné, že fotbalista si jen tak přijde a motá se do tenisu. Z Davis Cupu by se neměl stát Piqué Cup,“ dala se slyšet švýcarská legenda.

Tomáš Berdych na Australian Open.
Berdych ukončí kariéru. Rozloučí se na londýnském Turnaji mistrů

Jenže Kosmos slíbil Mezinárodní tenisové federaci (ITF) investovat do soutěže v následujících pětadvaceti letech tři miliardy dolarů. Vedení ITF si od toho slibuje vyšší sledovanost turnaje, jehož formát už působil poněkud zastarale.

„Lidé, kteří tomu posměšně říkají Piqué Cup, nerozumějí tomu, čeho chceme docílit. My jim ale dokážeme, že se pletou. Chceme vytvořit lepší turnaj, který bude patřit k těm nejdůležitějším v tenisovém kalendáři,“ brání se Piqué. Podle něj v Madridu půjde o „tenisový festival“.

Pracovitý talent

Ale zpátky k Berdychovi. Ten se s fanoušky rozloučí na Turnaji mistrů jako jeden z nejlepších tenistů své generace. Měl tu smůlu (nebo štěstí, záleží na úhlu pohledu), že jeho kariéra padla do období vlády „velké trojky“. Konkurence Federera, Rafaela Nadala a Novaka Djokoviče ho nepustila ke grandslamovým triumfům.

I tak ale může být tuzemským tenistům vzorem. „Už od žákovských kategorií měl oproti svým vrstevníkům výhody, jako je výška a síla, které svou pracovitostí dál rozvíjel. Talent měl samozřejmě také, ale znám i talentovanější hráče. On však naplnil své předpoklady a stal se velkým tenistou,“ míní trenér Adam Javůrek.

Mike a Bob Bryanové - Mike Bryan (vlevo) a Bob Bryan s trofejí pro vítěze US Open ve čtyřhře.
Deblové legendy ukončí kariéru. Bratři Bryanové se rozloučí na US Open

Za Berdychem a Štěpánkem bohužel zeje značná výkonnostní propast. Ze současných tenistů se jim nikdo ani nepřiblížil, jistou naději skýtá několik talentů z dorůstající generace. Zdá se ale, že Berdych ještě nadlouho zůstane nejúspěšnějším českým tenistou v moderní éře. Pocty si zaslouží.

„Je velmi dobře, že ho ATP pozvala na Turnaj mistrů, kde se oficiálně rozloučila s ním i s Radkem. Svět tyto vynikající hráče ocenil, náš tenisový svaz v tomto trošku pokulhává,“ prohlásil Vlastimil Štěpánek, Radkův otec.

Český tenista Tomáš Berdych na snímku z ledna 2019
Pracant a inteligentní hráč. Berdych věděl, co chce, vzpomíná Krupa