Chcete příklad? Stačí letmo nahlédnout do internetových diskusí pod články o ukončení reprezentační kariéry Tomáše Berdycha.

Shrňme si nejprve fakta. Dnes dvaatřicetiletý Berdych nastoupil v Davis Cupu poprvé v roce 2003 v baráži Světové skupiny v Thajsku. Jako osmnáctiletý zelenáč přispěl dvěma body (jedním ze singlu, druhým z deblu společně s Jiřím Novákem) k vítězství Česka 4:1.

Tomáš Berdych porazil v osmifinále Wimbledonu Dominika Thiema
Musím šetřit své tělo, s Davis Cupem definitivně končím, vzkazuje Berdych

Tenhle duel jako by předznamenal Berdychovu daviscupovou budoucnost a univerzálnost nastupoval ve dvouhře i čtyřhře, bez řečí létal s nároďákem po celém světě a v pozdějších letech na svých bedrech navíc nesl daleko největší díl odpovědnosti.

Nyní se rozhodl svou dlouhou daviscupovou kariéru definitivně ukončit. „Skončila jedna krásná tenisová éra,“ uvedl Berdych v tiskovém prohlášení.

„V dvaatřiceti letech jsem dospěl do stavu, kdy nemohu hrát pořád bez odpočinku. Musím šetřit své tělo a hospodařit s energií, pokud chci ještě pokračovat v kariéře. Zápasy Davis Cupu byly silným zážitkem, ale současně mě vždy stály mnoho sil,“ dodal nejúspěšnější český hráč uplynulé dekády.

Kolik toho odehrály tenisové hvězdy v Davis Cupu?Zdroj: Deník

Výčitky anonymních "hrdinů"

V prestižní týmové soutěži Berdych nastoupil celkem v 29 utkáních, v nichž absolvoval 44 dvouher a 23 deblů. To je bilance, kterou se nemůže pochlubit žádný jiný tenista světové špičky. I o čtyři roky starší Roger Federer odehrál méně daviscupových utkání, o takovém Rafaelu Nadalovi ani nemluvě (viz infografika). Berdych měl lví podíl na českých titulech v letech 2012 a 2013, stejně jako na postupu do finále v roce 2009. Obdivuhodné.

„Jsem šťastný, že jsem byl při tom a pomohl jsem Česku dvakrát vyhrát salátovou mísu,“ ohlížel se Berdych. Z tohoto úhlu pohledu je skoro neuvěřitelné, že se výše zmíněných diskusních reakcích se našlo tolik anonymních „odvážlivců“, jež mu nyní vytýkají nedostatek vlastenectví a vášně reprezentovat. Čísla hovoří jasně nikdo z tenistů, kteří se v minulém desetiletí pohybovali na špičce žebříčku ATP, toho Davis Cupu neobětoval tolik.

Fed Cup.
Tenisová radost. Češky ve Fed Cupu smetly Švýcarsko, kralovala Kvitová

Že slovo „obětovat“ není namístě? Jak se to vezme. Zatímco borci jako Federer, Nadal, Murray či Djokovič střídali daviscupové starty s odpočinkem, Berdych dlouhou dobu objížděl prakticky všechno.

Můžeme se jen dohadovat, jak by vypadaly třeba jeho výsledky na grandslamech, kdyby byl v kariéře sobečtější a Davis Cup vynechával. Ostatně i jeho parťák Radek Štěpánek kdysi trucoval a vybral si několikaletou reprezentační pauzu.

Týmová soutěž hvězdy neláká

Davis Cup se dlouhodobě potýká s tím, že pro nejzvučnější jména mužského tenisu není tak lákavý. Třeba Federer s Wawrinkou vybojovali v roce 2014 titul pro Švýcarsko, od té doby ale nastoupili v jediném utkání.

„Teď, když jsem konečně vyhrál, tak se můžu rozhodovat po svém, abych byl upřímný,“ otevřeně prohlásil Federer v roce 2015, když vysvětloval, proč odmítl reprezentovat v prvním kole. „Celou kariéru to pro mě bylo břemeno, které mi způsobovalo hodně těžkostí. Jsem šťastný, že jsem se ho konečně zbavil,“ dodal zřejmě nejlepší tenista historie.

Petra Kvitová s trofejí pro vítězku turnaje v Petrohradu.
OBRAZEM: V kvapíkovém tempu. Kvitová získala 21. titul v kariéře

Mezinárodní tenisová federace ITF letos přišla s novým formátem, který by měl přivábit i hvězdy. Utkání budou trvat jen dva dny, jednotlivé zápasy se hrají na dva vítězné sety, ne na tři. Češi si to poprvé vyzkoušejí v dubnu v Ostravě proti Izraeli.

Není třeba dodávat, že právě Berdych šel léta proti zmíněnému trendu. I proto si nyní zaslouží potlesk a poděkování, ne nesmyslné výčitky. A že český tým loni bez své největší hvězdy spadl z elitní skupiny? Nedostatek kvalitních tenistů mladší generace vážně není Berdychova chyba.

Zklamaný Jaromír Jágr // Rytíři Kladno – Stadion Litoměřice 1:4,WSM liga 10. 2. 2018
Jágr o respektu soupeřů: Potřeboval bych dát pár gólů