"Je to pro ni impulz, že byla schopná zahrát dobře," řekl spokojeně Jiří Kvita po utkání, které trvalo pouhých pětatřicet minut.

Byl rád, že jeho dcera do turnaje vstoupila dobře, zvláště poté, co byla minulý týden nachlazená. "Nikdo nevěděl, jak to bude po přestávce vypadat, ale zvládla to velmi dobře," dodal s narážkou na výhru 6:1 a 6:0 nad Kiki Bertensovou.

Spolu s manželkou Pavlou sledovali zahajovací zápas Kvitové coby obhájkyně i před třemi lety. Tehdy přiletěli do Londýna na pár hodin. Letos na ně dýchne atmosféra víc: dorazili v pondělí a odletí ve středu. "Užíváme si to," pochvaloval si Kvita.

Na začátku zápasu postřehl na dceři tradiční nervozitu a zároveň maximální soustředění. "To bylo vidět na všech pohybech, třeba když si šla pro míčky nebo když nastupovala," podotkl Jiří Kvita. "Petra si byla určitě vědoma síly soupeřky, ale také toho, že už má zkušenosti," doplnil otec tenistky.

Kvitová v utkání ztratila při svém servisu jen jeden fiftýn, čímž si výrazně zápas usnadnila. A udělala jen tři nevynucené chyby. "Jo, jo, šlo jí to," přitakal Kvita. Dobrý výkon a rychlá výhra by mohly tenistku uklidnit do dalšího zápasu. "Je to určitě povzbudivé, ale uvidíme. To nikdy nevíte a v tenise vůbec ne."

Odznáček s nápisem Royal Box

Znovu se potvrdilo, že na Kvitovou působí wimbledonská tráva jako živá voda. V All England Clubu má od roku 2010 bilanci 27:3. "Asi je to pravda, že tu trávu má ráda. Určitě když sem přijede, trošku jí to prostředí nakopne," řekl Kvita.

"Hrála jsem jen třicet pět minut a kvůli tomu sem přiletěli rodiče… Budu se jim muset omluvit," vtipkovala Kvitová a doplnila: "Myslím, že jsou přesto rádi."

Před zápasem rodiče tentokrát přijali pozvánku a zašli v útrobách stadionu na oběd. "Byli jsme tam chviličku, možná tři čtvrtě hodiny," řekl Jiří Kvita. "Dali jsme si jenom předkrm, jinak nic," doplnila jeho manželka.

V hledišti seděli hned v první řadě královské lóže ve společnosti Gill Brookové, manželky šéfa All England Clubu Philipa Brooka. "Zjistili jsme, že umí německy, tak to bylo příjemnější, protože anglicky neumíme," řekl Kvita.

O fotbalu se snažil konverzovat s Royem Hodgsonem, trenérem Anglie, který se byl podívat na ME do 21 let v Olomouci.

V klopě saka měl Kvita odznáček Wimbledonu s nápisem Royal Box (královská lóže). "To jsme dostali. To je vždycky, když jsme v královské lóži. Teda vždycky, podruhé…," rozesmál se otec dvojnásobné wimbledonské vítězky.