"Musím poslouchat doktory, být trpělivý a vrátit se, až se koleno úplně vyléčí. To nejlepší, co teď můžu udělat, je přestat hrát, uzdravit se, přijmout situaci a tvrdě pracovat, abych se vrátil lepší," uvedl Nadal v rozhovoru s novináři na Mallorce dva dny poté, co se odhlásil z US Open.

Třetí muž světového žebříčku nehrál od Wimbledonu, kde senzačně vypadl v druhém kole s Lukášem Rosolem. Poté se odhlásil z olympijského turnaje, kde měl obhajovat zlato, a vynechal i turnaje v Torontu a v Cincinnati.

Nadal má i kvůli svému agresivnímu hernímu stylu problémy s koleny už delší dobu, což ho například v roce 2009 stálo start ve Wimbledonu. Půl roku nato musel zase odstoupit z Australian Open. Letos už ho zánět v kolenu donutil vzdát semifinálový zápas na březnovém turnaji v Miami.

"Ten problém je stále stejný. Začalo to někdy v únoru kolem Indian Wells. Poté jsem několik měsíců hrál s potížemi, jako třeba v Miami, ale za normálních okolností mám bolest a zranění pod kontrolou," uvedl šestadvacetiletý Španěl.

"Ale po Roland Garros se to zhoršilo, takže jsem do Wimbledonu nepřijel v ideálním stavu," dodal sedminásobný vítěz pařížského antukového grandslamu.

Nadal si dobře uvědomuje, že vzhledem ke své absenci může klesnout ve světovém žebříčku minimálně o jednu pozici, protože měl v New Yorku obhajovat loňskou finálovou účast.

"V této fázi kariéry je pro mě žebříček to nejméně důležité," řekla bývalá světová jednička. "Důležitější je, abych byl fit jako v prvních šesti měsících roku, kdy jsem do každého turnaje vstupoval s šancí na vítězství," dodal.

Jeho trenér a strýc Toni uvedl, že by se jeden z nejlepších tenistů historie mohl vrátit na kurty v daviscupovém duelu proti USA, jenž startuje 14. září. "Pokud by moje koleno bylo v pořádku a kapitán by o mě stál, tak bych tam samozřejmě strašně rád hrál. Byl by to velký návrat. Ale pokud to nevyjde, tak prostě budu muset počkat o něco déle," dodal čtyřnásobný vítěz Davis Cupu.