Je pravda, že zdaleka ne všichni hráči si zelený pažit zamilovali. Slavný je výrok bývalého skvělého chilského tenisty Marcela Ríose v tom smyslu, že tráva se „hodí leda pro krávy a fotbalisty“. Ríos byl výborný antukář a jeho postoj se dá chápat, dnes už se ale časy změnily.

Rafael Nadal
Král Nadal dál posouvá hranice. V čem tkví jeho kouzlo?

Dělení na antukové obranáře a ofenzivní milovníky rychlejších povrchů patří čím dál víc minulosti. Nastupující generace tenistů a tenistek mezi povrchy příliš nerozlišuje, zároveň také platí (a na nedávném Roland Garros se to potvrdilo), že čím dál víc hráčů vyznává útok, riziko a agresivní hru. Antuka neantuka. I samotný Nadal hraje jinak, než hrával.

Comeback po pauze

„Mám ráda antuku, mám ráda tvrdý povrch, mám ráda trávu. Vážně nemám nic ani proti jednomu povrchu, mám ráda všechny. Proto se teď těším, že si znovu zkusíme trávu, bude to něco jiného a bude to zábava,“ povídala čerstvá finalistka pařížského grandslamu Sloane Stephensová.

Tenistový trenér Tomáš Krupa.
Kouč Karolíny Plíškové Krupa: Není jednoduché přijít na to, co se v ní odehrává

Ale zpět k tomu, co jsme „nakousli“ v úvodu. Blížící se Wimbledon znamená především Federerův návrat do centra dění. Během antukové sezony si dal pauzu, dobře totiž věděl, že by jen hrál druhé housle vedle Nadala. Teď ale přichází čas švýcarského velikána.

„Vrátit se po takové pauze a ještě k tomu na trávu je těžší, než se zdá. Na trávě totiž záleží na každé maličkosti. A když jste tři měsíce nehráli, není to jednoduché,“ řekl Federer novinářům ve Stuttgartu, kde včera vstoupil do turnaje výhrou nad Mischou Zverevem. Úvodní set ovšem ztratil.

Loni, kdy se také vracel po dlouhé pauze, prohrál první zápas na trávě s kamarádem Tommym Haasem. „Ta porážka mi docela pomohla, protože pak jsem ve zbytku sezony na trávě neztratil jediný set,“ zavzpomínal Federer, který loni už poosmé vyhrál slavný Wimbledon.

Získá 21. titul?

Rád by to zopakoval i letos. „Motivaci mám pořád, po dlouhé pauze se na tenis těším,“ prozradil šestatřicetiletý veterán, který do letošního roku vstoupil triumfem na Australian Open, svým dvacátým grandslamovým titulem.

Naposledy pak hrál v březnu v Miami, od té doby nic. Až včera ve Stuttgartu. „Loni mi odpočinek neuškodil, naopak. Věřím, že stejné to bude i tentokrát,“ řekl Federer. V kariéře vyhrál 87,2 procent zápasů na trávě. Nikdo na ní nahraje tak ladně a přitom efektivně jako on. Potvrdí to znovu?

Rafael Nadal
Pojedenácté. Španěl Nadal opět zvítězil na Roland Garros