Také kapitán domácího týmu Petr Pála se těšil na sestry Williamsovy i na další americké opory. Jenže chyba lávky ze zámoří do Prahy dorazil „tak trochu“ jiný výběr. Ze šesti předních tenistek, inzerovaných po celé metropoli na plakátech, nenastoupí ani jedna. Tak už to v tenise zkrátka někdy chodí.

Opory zůstaly doma

„Já chci poděkovat všem tenistkám, které jsou připravené odehrát finále. Mají za sebou výbornou sezonu. Bude to skvělý zápas,“ řekla na včerejší tiskové konferenci kapitánka USA Kathy Rinaldiová. Neúčast sester Williamsových, Sloane Stephensové či Madison Keysové nekomentovala.

Tenistka Petra Kvitová (na snímku) navštívila 5. listopadu Českou mincovnu v Jablonci nad Nisou u příležitosti ražby pamětní mince se svým portrétem.
Na počest vítězky. Tenistka Petra Kvitová si vyrazila svou minci

V O2 areně se nepředstaví ani sebevědomá blondýna Coco Vandewegheová, která v loňském finále v Minsku vyhrála oba své singly a podílela se i na klíčovém vítězství ve čtyřhře. Má za sebou mizerný rok z první desítky žebříčku klesla ve dvouhře až do druhé stovky.

Finále Fed Cupu 2018.Zdroj: DeníkI proto Rinaldiová nominovala hráčky, jež jsou sice méně známé, ale věří jejich formě. „Na okruhu za sebou mají hodně zápasů, navíc Fed Cup je něco jiného než běžný turnaj, protože reprezentujete svoji zemi. V týmu máme skvělou atmosféru,“ podotkla kapitánka obhájkyň titulu.

Ze školy do finále

Americkou jedničkou je Danielle Rose Collinsová, absolventka Univerzity ve Virginii. Čtyřiadvacetiletá držitelka titulu z oboru mediální studia má za sebou průlomovou sezonu mezi profe- sionálkami, v žebříčku poskočila o víc než 120 míst do elitní padesátky.

„Mám za sebou solidní rok. Kdyby mi někdo před rokem řekl, že nastoupím ve finále Fed Cupu, jen bych kroutila hlavou,“ prohlásila včera Collinsová. Pochází ze skromných poměrů, proto dlouho hrála jen univerzitní soutěže za velkou louží a soustředila se hlavně na studium. Na kurtech má ale nemalé ambice.

Karolína Plíšková ve Fed Cupu proti Španělsku.
Místo dovolené Fed Cup. Karolína Plíšková se zranila, tým doplnila Krejčíková

To platí o všech Američankách. Nebudou sice hrát v nejsilnější sestavě, jsou ale tradičně hrdé na svou vlast. Také by rády potvrdily, že je Češky od rozpadu federace ještě nikdy neporazily. Kapitánka Rinaldiová navíc od svého nástupu do funkce ještě neprohrála jediný mač.

„Už se nemůžeme dočkat. Vždyť se potkají dva nej- úspěšnější týmy ve fedcupové historii,“ řekla Rinaldiová. Potvrdí její hráčky, že v týmových soutěžích se žebříčkové rozdíly stírají? Fed Cup už zažil i větší senzace.

Kateřina Siniaková (vlevo) a Barbora Krejčíková na ceremoniálu před startem Turnaje mistryň v Singapuru.
Krejčíková se Siniakovou triumf na Turnaji mistryň v Singapuru nezískaly