Snad žádnou jinou sportovkyni planety předešlé věty necharakterizují tak výstižně jako Američanku Serenu Williamsovou. Nezdolná tenisová legenda to v noci na středu znovu prokázala tentokrát to ve čtvrtfinále US Open odnesla Karolína Plíšková.

Markéta Vondroušová
US Open: Vondroušová si stěžovala na nefér soupeřku

„Cítila jsem se na kurtu blbě, nevím proč. Možná i kvůli její hře. Nemohla jsem najít rytmus a ona se do toho dostala,“ zhodnotila porážku 4:6 a 3:6 světová osmička Plíšková. Šestatřicetiletá Williamsová jí na newyorském centrkurtu poskytla cennou lekci o využívání šancí.

Mohla jít do trháku

Trenér domácí hvězdy Patrick Mouratoglou prozradil, že Serena měla z české soupeřky docela obavy. Nezapomněla totiž na porážku, kterou jí Plíšková uštědřila v semifinále předloňského US Open. Od té doby spolu ty dvě nehrály.

A obavy byly zpočátku znát. V úvodu zápasu Williamsová kazila jeden úder za druhým, Češka rychle vedla 3:1 a měla několik brejkbolů. V tu chvíli se zdálo, že třiadvacetinásobnou grandslamovou šampionku stačí dorazit a bude hotovo. Všechno ale bylo jinak. Williamsová brejkboly odvrátila a dostala se do sedla. Byl to klíčový okamžik?

Karolína Muchová
Senzace. Muchová porazila na US Open bývalou jedničku Muguruzaovou

„Kdyby Kája v tu chvíli odskočila na 4:1, mohla set doservírovat a zápas by vypadal jinak. Jenže Serena se rozjela a pak je to proti ní strašně těžké,“ řekl fedcupový kapitán Petr Pála.

Williamsová poté na kurtu přebrala iniciativu a zahnala českou hráčku do kouta. Hnána více než dvaceti tisíci domácími fanoušky už si otěže zápasu nenechala vyrvat z rukou. „Uklidňovalo mě, že Plíšková mě nijak nepřehrávala. Jen jsem musela začít dělat méně chyb. Povedlo se,“ usmívala se vítězka.

Vyjde Turnaj mistryň? 

Plíšková měla v první polovině úvodní sady až překvapivě hodně šancí, jenže je nevyužila. A pak už bylo těžké chytat rozjetý rychlík. „Proti Sereně je potřeba proměnit každou šanci, protože ona moc brejkbolů nedovolí. Kája nějaké šance měla, ale zároveň je vždycky otázka, jestli ty míče byly hratelné,“ hodnotil Pála.

Williamsová je tak stále ve hře o svůj sedmý singlový titul z US Open (první získala už v roce 1999 jako teenagerka). „Určitě má šanci celý turnaj vyhrát,“ míní Plíšková.

Sama bere postup do čtvrtfinále jako solidní výsledek, od kterého se chce odrazit do zbytku sezony. Hlavní cíl? Kvalifikace na Turnaj mistryň. „Mám ho ve svých rukou. Věřím, že se tam dostanu,“ hlásí Plíšková.

Serena Williamsová
Serena Williamsová vydělávala nejvíc i přes těhotenskou pauzu