Důležitým okamžikem rozhodující sady bylo podklouznutí americké hvězdy v době, kdy měla k dispozici pohodlný náskok. Sice nepotřebovala žádné ošetření, obraz hry se však poté zásadně změnil. Plíšková se vrátila do utkání a pěti hrami v řadě ho otočila, byť za stavu 4:5 musela odvracet další mečboly soupeřky. Češka ale všechny dokázala zlikvidovat a sama ve dvanácté hře využila svou třetí šanci na ukončení zápasu.

Petra Kvitová a její radost na Australian Open.
Kvitová je v Melbourne v semifinále, Australanům se po výhře omlouvala

"Nemohu tomu uvěřit. Byla jsem už téměř v šatně a smutná, ale naproti tomu tu teď stojím a těším se z vítězství. Bylo to hodně těžké utkání, Serena hrála perfektně a neměla jsem příliš šancí. Stále jsem ale věřila, že ještě nějaká přijde," prohlásila Plíšková na kurtu po zápase, který nakonec trval dvě hodiny a deset minut.

Na řadě je další šampionka

Nyní se česká hráčka už může připravovat na semifinále, kde změří síly se šampionkou posledního US Open Naomi Ósakaovou, která si ve dvou setech poradila s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou. "Je velmi nebezpečnou hráčkou, samozřejmě. Ale na druhé straně, nikdo není nebezpečnější než Serena," uvedla Plíšková směrem k další soupeřce.

V semifinále dvouhry tak budou mít české barvy hned dvojí zastoupení, již v úterý si postup zajistila Petra Kvitová.

Obě hráčky mají možnost stát se po Australian Open světovou jedničkou. Kvitová by musela skončit lépe než Ósakaová, pro přemožitelku Sereny Williamsové vede cesta na trůn přes celkové vítězství. 

V semifinále je v Melbourne také Barbora Krejčíková, která spolu s Američanem Rajeevem Ramem postoupila mezi čtyři nejlepší páry smíšené čtyřhry.

Australian Open (tvrdý povrch, dotace 60,5 milionu australských dolarů):

Ženy, dvouhra - čtvrtfinále: Karolína Plíšková (7-ČR) - S. Williamsová (16-USA) 6:4, 4:6, 7:5, Ósakaová (4-Jap.) - Svitolinová (6-Ukr.) 6:4, 6:1.

Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále: Krejčíková, Ram (3-ČR/USA) - Grönefeldová, Farah (5-Něm./Kol.) 6:2, 7:5.

Junioři, dvouhra - 3. kolo: Lehečka (ČR) - Khan (USA) 7:6 (7:1), 6:4, Kingsley (9-USA) - Svrčina(7-ČR) 6:2, 7:5, Zeppieri (It.) - Forejtek (8-ČR) 6:3, 6:4.

Ředitelka tenisových projektů TK PLUS - Petra Černošková.
Černošková o rozjeté Kvitové: Petra se nemusí bát vůbec nikoho