O rozhodující třetí bod se postarala Plíšková, která v bitvě týmových jedniček po dalším rozpačitém výkonu porazila Gabrielu Dabrowskou 6:4, 6:2. V závěrečné čtyřhře pak zvítězily Tereza Allertová s Lucií Hradeckou nad Francoise Abandaovou a Dabrowskou 6:1, 7:6.

"Čtyři zápasy, čtyři dvousetové výhry. Jsem šťastný a pyšný na to, jakým způsobem to holky odehrály. Přece jen tři z nich hrály ve Fed Cupu poprvé a neznaly ten tlak. Zvládly to skvěle," řekl kapitán Petr Pála pro internetové stránky Fed Cupu.

Celý tým jako tradičně oslavil postup hned na kurtu vítězným kolečkem a pokřikem "My tu mísu zase vyhrajem". "Dáme si na oslavu nějakou dobrou večeři a možná si někde sedneme déle. Zítra totiž nevstáváme, letíme všichni až odpoledne, tak můžeme dlouho spát," řekla s úsměvem na facebookovém profilu týmu Plíšková.

Plíšková lehce propotila triko

V sobotu zvládly Plíšková i Smitková své fedcupové premiéry na jedničku, v neděli ale Plíšková působila mnohem nervóznějším dojmem. Světová dvaadvacítka nezačala proti Dabrowské ideálně, hned na úvod ztratila servis a prohrávala už 1:4. 

Česká vítězka tří turnajů na okruhu WTA ale potvrdila, že ve vypjatých situacích dokáže udržet chladnou hlavu. První set otočila pěti gamy v řadě a ve stejném duchu pokračovala i v druhé sadě do stavu 4:0.

Pak sice prohrála dva gamy za sebou, ale zápas v klidu dotáhla do vítězného konce. "Bylo to v lehce zpoceném triku. Začátek byl trošku vedle, ale pak jsem se do toho naštěstí dostala a už to bylo pod kontrolou," uvedla dvaadvacetiletá Plíšková.

V semifinále se Češky představí doma

České obhájkyně trofeje se mohou těšit na domácí semifinále proti Francii, která v neděli překvapivě otočila z 0:2 na 3:2 zápas na antuce v Itálii. "Výborná zpráva pro fanoušky je, že se bude hrát doma," uvedl majitel České sportovní Miroslav Černošek, jehož společnost organizuje Fed Cup a Davisův pohár.

Zatím není jasné, kde se bude hrát. "My jsme spíše v případě postupu počítali s cestou do Itálie a tradičním semifinále, a tak celou situaci budeme řešit až po návratu všech zainteresovaných z Kanady. Výběr místa nebude jednoduchý s ohledem na nadcházející světový šampionát v ledním hokeji," dodal Černošek.

Češky se naposledy utkaly s Francouzkami v roce 2006 a prohrály 2:3.

Český tým se musel v Québecu obejít bez Petry Kvitové a Lucie Šafářová. Kanada zase postrádala sedmou hráčku světa Eugenii Bouchardovou i zraněnou dvojku Aleksandru Wozniakovou.

Utkání 1. kola tenisového Fed Cupu v Québecu:

Kanada - Česká republika 0:4
Dabrowská - Karolína Plíšková 4:6, 2:6, Abandaová, Dabrowská - Allertová, Hradecká 1:6, 6:7 (2:7).