Třiadvacetiletá česká tenistka musí do pondělí 16. listopadu potvrdit, že bude příští rok hrát čtyři povinné turnaje nejvyšší kategorie tzv. Premier Mandatory (Indian Wells, Key Biscayne, Madrid a Peking) a čtyři z pěti kategorie Premier 5.

"Musím do pondělí udělat plán na celý rok, což je pro mě novina. Musím se přihlásit do určitých turnajů, ale stejně jsem věděla, jaké turnaje budu hrát," řekla Plíšková o nové situaci, kterou zažívá stejně jako Švýcarka Timea Bacsinszká.

Plán tak musí udělat během víkendového finále Fed Cupu v Praze. "Není to na dlouho. Sedneme si s Jirkou (trenérem Vaňkem) a dáme to dohromady. Zbytek se bude řešit v průběhu sezony."

Ovšem pozor: pro hráčky světové desítky jsou určitá omezení. Například během půl roku smějí odehrát jen jeden menší turnaj. "Stejně jsem neměla v plánu malé akce hrát. Nevím, jak se bude dařit, ale víc by stejně nemělo smysl," zahlásila.

Je připravená, že na turnajích bude muset plnit více mimo tenisových povinností. "Myslím, že toho bude trochu víc. O hráčky top ten je přeci jen větší zájem. Uvidíme, záleží individuálně na turnajích, ale už letos toho bylo trochu víc. WTA má určitý počet aktivit, co která hráčka musí udělat. Už jsem se s tím ztotožnila," řekla.

Lepší grandslamy

Do desítky se Plíšková letos už dostala i skutečně. V srpnu se vyšplhala na sedmé místo, ale po horším podzimu klesla a znovu se dostala na dostřel až díky nedělní finálové účasti na Elite Trophy. Hráčkou desítky se tak pro začátek roku 2016 stane jen na papíře z pohledu povinností a zatím se tak ani necítí.

"Kdybych tam byla pět let, tak o tom můžu mluvit. Porazila jsem letos spoustu dobrých hráček, tak patřím do dvacítky," řekla letošní vítězka turnaje v Praze a finalistka další pěti turnajů.

Ráda by se mezi špičkou v dalších letech udržela. K tomu potřebuje lepší výsledky na grandslamech, na kterých neprorazila. A až to dokáže? "To budu přece jednička!" ušklíbla se a doplnila: "Doufám, že příští rok to bude na grandslamech lepší. Budu se snažit se na grandslamy líp připravit, nehrát turnaje týden předtím."

Za jeden z nejdůležitějších faktorů svého vzestupu označila rok a půl trvající spolupráci s koučem Jiřím Vaňkem. "Ty jo, aby si zase moc nevěřil," rozesmála se hráčka s nejvyšším počtem nastřílených es v sezoně. "Servis je důležitý, ale vše se zlepšuje, i ten pohyb, na který všichni nadávají. A odzadu jsem solidnější."

Pokud se dokáže ještě zlepšit, může se jednou stát českou jedničkou. Zatím je jako světová jedenáctka až domácí trojkou, před ní jsou světová devítka Lucie Šafářová a šestka Petra Kvitová. "Jsou ještě trošku jinde. Měly letos lepší výsledky než já, zaslouží si být přede mnou. Jsou super hráčky, i když mají taky výpadky, ale nejsou pro mne ten cíl," podotkla a dodala: "Mám to ve svých rukou. Nic není nemožné."