„Vždyť to ani není tráva. Nevím, jak to popsat. Není to antuka, není to rovné,“ kritizovala povrch kurtu dvanáctá nasazená Kristina Mladenovicová. Francouzka hrála zápas 2. kola proti Američance Alison Riskeové na dvorci číslo 18 a tak jim to na hodně vyšlapaném povrchu klouzalo, že se obě už po dvou gamech obrátily na rozhodčí s tím, že nechtějí pokračovat dál a riskovat zranění. Moc platné jim to nebylo a Mladenovicová nakonec vypadla.

Úprava dvorce na Wimbledonu.
„Jen" tráva? Ve slavném Wimbledonu je to spíš hrdá alchymie

SLZY, BOLEST A KŘIK

„Myslím, že je hodně unikátní, když se obě hráčky na grandslamu shodnou, že chtějí zápas přerušit,“ řekla naštvaná Mladenovicová. „Bylo nám řečeno, že se s tím bohužel nedá nic dělat a že musíme hrát dál. Ale co kdyby se některé z nás něco stalo? Jsem šťastná, že jsem se nezranila, dneska už jsem viděli horší věci,“ dodala francouzská tenistka s jugoslávskými kořeny.

Je jasné, co měla na mysli. Právě ve čtvrtek totiž odnesla kluzký povrch tím nejhorším způsobem Bethanie Matteková-Sandsová. Při pádu na zem si ošklivě zranila koleno a křičela bolestí. Její deblová parťačka Lucie Šafářová se na tribuně rozplakala, soupeřka známé Američanky Sorana Cirsteaová byla v šoku.

Martin Kližan po skreči na Wimbledonu.
Skreč a tučný šek. Wimbledon má (opět) problémy s výdělky "za nic"

ORGANIZÁTOŘI SE HÁJÍ

„Její koleno bylo ve velmi divné poloze. Něco takového jsem viděla jen ve filmech, bylo to hrozné,“ svěřila se Cirsteaová a zároveň kritizovala, že lékařská pomoc přišla až po příliš dlouhé době. „Volala jsem o pomoc, ale trvalo to deset nebo patnáct minut.“

Stav wimbledonské trávy už letos kritizovali i další hráči a hráčky, třeba Polka Agnieszka Radwaňská, organizátoři se ale hájí. „Příprava kurtů probíhá přesně podle stejných standardů jako v minulých letech. Tráva je ale přírodní povrch a známky opotřebení zejména u základní čáry jsou tak obvyklé,“ píše se v prohlášení organizátorů.

Francouz Michael Llodra srazil ve Wimbledonu sběračku míčků. Zranil se a musel zápas vzdát.
Útoč, nespadni! I tak zní zákony trávy

Ano, hra na trávě je jiná. A mimo jiné rizikovější…