Jakmile se dala do řeči o svém milovaném sportu, bylo jasné, že tenisu rozumí jako málokdo. A i když některé aspekty jeho vývoje hodnotila kriticky, své názory podávala se šarmem a pečlivě je formulovala. Není divu, že právě ji si před lety vybrala BBC jako spolukomentátorku tenisových přenosů.

Legenda Jana Novotná (vpravo) povzbuzuje české tenisty ve finále Davis Cupu proti Španělsku.
Legenda, osobnost, kamarádka. Tenisové hvězdy šokovala smrt Jany Novotné

„Nechci při komentování poučovat a říkat, co by mělo být jinak. Snažím se diváka nebo posluchače upozornit na věci, které by se daly zlepšit, ale spíš takovým pozitivním způsobem. Nikdy nejsem extrémně kritická, protože když je člověk na kurtě, nikdo neví, čím ten člověk zrovna prochází třeba  v osobním životě,“ popsala tehdy Novotná.

I z právě citovaných slov je jasné, že Novotná nepatřila k sebestředným sportovním hvězdám, které touží upozornit na sebe za každou cenu. Naopak, na veřejnosti působila skromně až zdrženlivě. Rozhovory nedávala příliš často, když ale promluvila, bylo to vždycky k věci.

JANA NOVOTNÁ (2. 10. 1968 19. 11. 2017) Česká tenisová trenérka, profesionální tenistka a světová jednička v ženské čtyřhře hrála na okruhu WTA v letech 1987 až 1999. Třikrát hrála finále dvouhry ve Wimbledonu, v roce 1998 vítězně.
Hrála v zápasech lépe než na tréninku, vzpomíná trenér zesnulé Jany Novotné

Vyznavačka atraktivního stylu „serve and volley“ si třeba posteskla, že současný ženský tenis je až příliš předvídatelný.

„Myslím, že dnes je méně talentu, ale víc fyzické připravenosti. Klade se důraz na fyzičku s tím, že když je hráčka dobře připravená po téhle stránce, bude hrát i dobrý tenis. Já s tím tak úplně nesouhlasím,“ vzkázala Novotná svým následovnicím.

Zařídí se některá z nich podle toho?

Jana Novotná
Jana Novotná dohrála svůj životní zápas. Zemřela v pouhých 49 letech

Přečtěte si rozhovor s Janou Novotnou:

Jana Novotná na pražské výstavě V zajetí Londýna
Wimbledonská vítězka Jana Novotná: Dnešnímu tenisu chybí zábava