Lucie Šafářová mohla napodobit legendární Janu Novotnou, která jako poslední Češka v deblu prestižní podnik v roce 1997 ovládla po boku Američanky Lindsay Davenportové. Před Šafářovou si o Trofej Martiny Navrátilové ve finále třikrát zahrála také Květa Peschkeová (2008, 2010, 2011) a v roce 2012 Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou.

Na titul ale nedosáhla ani ona. Zklamaná však po rozpačité sezoně, do které naskočila vinou zranění pozdě a v singlu se jí příliš nedařilo, nebyla. "Díky, Beth, za skvělý celý rok. Jsem si jistá, že příště tady budeme ještě lepší," řekla fedcupová šampionka Šafářová po zápase.

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou přitom vstupovaly do zápasu úchvatnou bilancí. Na svém kontě měly osmnáct vítězství v řadě, během kterých triumfovaly na US Open, ve Wu-chanu a v Pekingu. Americká deblistka se navíc v případě výhry mohla stát poprvé v kariéře světovou jedničkou (tou tak zůstane Indka Sania Mirzaová).

"Chtěly jsme si odvézt pohár, ale Makarovová s Vesninovou hrály opravdu výborně. První set byl o jednom dvou míčích, pak to bylo o jeden brejk. Nechaly jsem tam všechno," řekla Šafářová. "Věřím, že se Beth stane jedničkou hned zkraje příští sezony," dodala.

Obrat se nepovedl

Tým Bucie přitom začal proti olympijským šampionkám výborně a ujal se vedení 2:0, jenže Rusky díky přesnější a agresivnější hře získaly čtyři gamy v řadě a za stavu 5:4 podávaly na vítězství v setu. Česko-americký pár si ale ztracený servis dokázal vzít zpět a vynutit si tie-break.

V něm Šafářová se svou partnerkou dokázaly srovnat z 0:3 na 3:3 a vedly dokonce 5:4, přesto set nezískaly.

Druhou sadu rozhodla ztráta podání Mattekové-Sandsové v osmé hře. Se Šafářovou poté ještě odvrátily tři mečboly, ale stejně jako v prvním kole Turnaje mistryň se jim obrat nepovedl.

"Byl to skvělý zápas. Až do konce jsme si nebyly jisté, jestli to dokážeme," přiznala Vesninová, která se titulu s Makarovovou dočkala an druhý pokus (v roce 2013 neuspěly ve finále). "Vyhrály jsme zlato v Riu a k tomu ještě tady. Máme za sebou snový rok," řekla Makarovová.

ČTĚTE TAKÉ: Největší triumf v kariéře. Cibulková vyhrála Turnaj mistryň

Turnaj mistryň v Singapuru (tvrdý povrch, dotace 7 milionů dolarů):

Dvouhra - finále: Cibulková (7-SR) - Kerberová (1-Něm.) 6:3, 6:4.

Čtyřhra - finále: Makarovová, Vesninová (4-Rus.) - Šafářová, Matteková-Sandsová (3-ČR/USA) 7:6 (7:5), 6:3.