Federer původně neměl v Miami startovat, po operaci kolena na začátku února předpokládal, že se vrátí až v dubnu v Monte Carlu. Protože však jeho rehabilitace pokračovala rychleji, než se čekalo, zařadil turnaj, který vyhrál v letech 2005 a 2006, do svého programu.

Čtyřiatřicetiletý Federer se zranil krátce po semifinálové porážce s Novakem Djokovičem na Australian Open.

Zajímavost? Novinářům v Miami prozradil, že si poškodil meniskus, když napouštěl svým dcerám vanu.

Po artroskopické operaci slavný Švýcar vynechal turnaje v Rotterdamu, Dubaji a Indian Wells. Nyní ho zdravotní problémy vyřadily i z účasti v Miami, kde měl coby třetí nasazený v prvním kole volno. Na okruh se tedy nejspíš vrátí podle původního plánu na prvním velkém antukovém turnaji sezony v Monte Carlu, kde se hraje od 10. dubna.

"Je mi to líto kvůli turnaji i fanouškům, ale bohužel jsem se musel odhlásit. Necítil jsem se moc dobře v minulých dnech a za posledních 24 hodin se to zhoršilo. Po ranní rozehrávce bylo jasné, že nejsem ve stavu hrát," uvedl v prohlášení basilejský rodák.

Del Potro se tak místo svého velkého rivala Federera utkal s krajanem Horaciem Zeballosem.

Rázem bylo v pavouku volněji - Zeballos coby "lucky loser" z kvalifikace převzal Švýcarovu (třetí nasazenou) pozici, šel rovnou do druhého kola. A postoupil! 6:4 a 6:4. Nečekaný výsledek.