Federer šel do zápasu proti devětadvacetiletému Australanovi jako jasný favorit, což potvrdil i v první sadě, kterou ovládl 6:3. „Abych byl upřímný, na začátku jsem se cítil jako jelen chycený ve světle reflektorů. Roger mě měl na provázku a vodil si mě po kurtu,“ komentoval úvod Millman.

Karolína Plíšková
Karolína Plíšková opět nastoupí proti Sereně. Zopakuje senzaci?

Pak ale přišly jeho chvíle. Tři těsné sety urval právě 55. hráč světa a překvapení bylo na světě.  „Zatím tomu nedokážu úplně uvěřit. Ohromně respektuji Rogera a jeho přínos světovému tenisu. Dneska nebyl v nejlepší formě, ale beru to,“ usmíval se nečekaný hrdina dne. 

Millman: Proč bych ho nemohl porazit?

Federerovy příliš nepomohly podmínky panující v New Yorku. „Bylo velké horko. Na stadionu vůbec necirkuloval vzduch, těžko jsem se s tím potýkal. Předtím se mi něco takového stalo jen párkrát. A John si s tím dokázal lépe poradit. Vždyť pochází z Brisbane, kde je jedna z největších vlhkostí na světě. Já jsem byl jen šťastný, že je zápas u konce,“ vyprávěl Švýcar.

Markéta Vondroušová
Vondroušová hraje na US Open životní turnaj. Vydělala si už šest milionů korun

Na kurtech ve Flushing Meadows tak nedojde na očekávaný souboj velikánů Federer - Djokovič. Srbského válečníka vyzve Millman a pokusí se o další senzaci. „Je to úžasný hráč, ale myslím, že jsem se zlepšil od té doby, co jsme se naposledy potkali. Takže proč bych ho nemohl porazit? Byla by slabost, kdybych šel na kurt a vůbec si nevěřil,“ řekl australský čtvrtfinalista. 

Mezi nejlepší osmičku se prodrali také Marin Čilič a Kei Nišikori, kteří si zopakují finálový duel z roku 2014. Již dnes se pak utká světová jednička Rafael Nadal s Dominicem Thiemem a vítěz turnaje z roku 2009 Juan Martin del Potro s domácím Johnem Isnerem.

Karolína Muchová
Senzace. Muchová porazila na US Open bývalou jedničku Muguruzaovou