Ženskou dvouhru ovládla Američanka Serena Williamsová, která si poradila s Victorií Azarenkovou z Běloruska rovněž 6:1 a 6:3. Světová jednička tak získala pátý letošní titul a čtvrtý za sebou.

Pátý hráč světa Nadal, který v semifinále vyřadil Tomáše Berdycha, měl jubilejní třicáté vzájemné utkání s Federerem od začátku pod kontrolou a nakonec si vylepšil bilanci na 20 výher a 10 porážek. Ve finálovém duelu svého jednatřicetiletého rivala přehrál už počtrnácté.

"Aby se něco takového stalo mezi dvěma vyrovnanými tenisty, tak jeden musí hrát opravdu výjimečně a ten druhý dělat opravdu hodně chyb. To je všechno," řekl Nadal. "O tom, že bych hrál takhle dobře, jsem si před pár měsíci nedovolil ani snít," dodal.

"Rafa hrál dneska příliš dobře," řekl Federer a vyzdvihl, že Nadal únorový návrat po sedmiměsíční pauze zaviněné zraněním kolena neuspěchal. "Měli by si z něj vzít příklad ostatní hráči. Je zase dobrý jako dřív a bude favoritem Roland Garros," dodal.

Federer nezvládl v Římě první finále v sezoně, naopak Nadal o titul hrál už poosmé. Do finále postoupil na všech turnajích, kterých se letos účastnil, a bez trofeje odjel pouze z Monte Carla a Viňa del Mar.

Serena Williamsová si vylepšila rekordní sérii

Jednatřicetiletá Williamsová v dosavadním průběhu sezony prohrála jediné finále, v únoru v Dubaji ji porazila právě Azarenková. Před blížícím se druhým grandslamem sezony Roland Garros se navíc může pochlubit skvělou formou na antuce, na které si připsala 17. vítězný zápas v řadě.

"Loni jsem taky hrála na antuce dobře, ale na Roland Garros jsem zklamala. Takže letos jsem opatrnější, beru to postupně, protože nechci nic zakřiknout," uvedla Williamsová, která si také prodloužila nejdelší vítěznou sérii v kariéře na 24 zápasů. Rekord drží od roku 1984 se 74 výhrami za sebou Martina Navrátilová

V Římě patnáctinásobná grandslamová šampionka Williamsová získala po triumfu v roce 2002 druhý titul.

Rosol nezvládl v Düsseldorfu první kolo, Hájek uspěl

Český tenista Lukáš Rosol vypadl na turnaji v Düsseldorfu v prvním kole. Pátý nasazený hráč, který prohrál úvodní duel i tento týden v Římě, v neděli podlehl domácímu Danielu Brandsovi 4:6 a 3:6.

První kolo naopak zvládl jiný daviscupový reprezentant Jan Hájek, který si poradil s Rusem Jevgenijem Donským dvakrát 6:2. Jeho dalším soupeřem bude Rosolův přemožitel Brands, se kterým se zatím utkal dvakrát a má s ním vyrovnanou bilanci.

Hájek úvodní duel na okruhu ATP zvládl poprvé od února. Přerušil tak sérii čtyř turnajů, na nichž buď první zápas prohrál, nebo skončil už v kvalifikaci.

DÜSSELDORF (Německo)

Muži, dvouhra - 1. kolo: Brands (Něm.) - Rosol (5-ČR) 6:4, 6:3, Hájek (ČR) - Donskoj (Rus.) 6:2, 6:2, Dodig (Chorv.) - Kavčič (Slovin.) 7:5, 6:4.

NICE (Francie)

Muži, dvouhra - 1. kolo: Berankis (Lit.) - Istomin (Uzb.) 6:2, 6:2, Roger-Vasselin (Fr.) - Falla (Kol.) 7:5, skreč.

ŘÍM (Itálie)

Muži, dvouhra - finále: Nadal (5-Šp.) - Federer (2-Švýc.) 6:1, 6:3.
Muži, čtyřhra - finále: B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Bopanna, Bhúpathí (6-Indie) 6:2, 6:3.

Ženy, dvouhra - finále: S. Williamsová (1-USA) - Azarenková (3-Běl.) 6:1, 6:3.
Ženy, čtyřhra - finále: Su-Wei Hsieh, Pcheng Šuaj (Tchaj-wan/Čína) - Erraniová, Vinciová (1-It.) 4:6, 6:3, 10:8.