Berdych je členem výběru Singapore Slammers, jehož spoluvlastníkem je slavný kriketový hráč Sunil Gavaskar. Partnery českého tenisty v sestavě jsou světová jednička Serena Williamsová z USA, bývalý první hráč žebříčku Andre Agassi, Australané Lleyton Hewitt, Nick Kyrgios a Patrick Rafter či Slovenka Daniela Hantuchová.

"Je to spíš nová zkušenost. Možnost zažít, co to je. Může to být zajímavá konkurence zaběhlému systému," řekl Berdych na Turnaji mistrů v Londýně. "Když se člověk podívá, kdo se k tomu upsal, tak není špatné být toho součástí. Může to být docela sranda," poznamenal sedmý hráč světa.

Za Manila Maverics nastoupí Brit Andy Murray, Francouz Jo-Wilfried Tsonga a Ruska Maria Šarapovová, Micromax Indian Aces se opírají o Rogera Federera, Gaëla Monfilse, Anu Ivanovičovou a z veteránů Petea Samprase. "Dres" EA Royals obléknou první hráč světa Srb Novak Djokovič, Dánka Caroline Wozniacká, chorvatský vítěz US Open Marin Čilič a jeho trenér Goran Ivaniševič. Kanaďanka Eugenie Bouchardová svou účast na poslední chvíli kvůli zranění odřekla.

"Je to revoluční tenisový podnik, který vybočuje z tradičních tenisových formátů a přiláká diváky i obchodníky," řekl zakladatel soutěže a bývalý první deblista světa Ind Maheš Bhúpathí, který plánuje do roku 2020 rozšíření až na osm týmů.

ATP se nebojí konkurence

Týmy se budou utkávat v mužské a ženské dvouhře, v mužské čtyřhře, mixu a ve dvouhře legend. Hrát se bude na jeden set bez výhod v gamech a s tie-breakem už za stavu 5:5. Zajímavostí je možnost jednou využít zdvojení fiftýnu. Hráč na příjmu zahlásí tzv. "power point", a když ho vyhraje, může třeba z 0:15 rovnou otočit na 30:15.

O vítězi rozhoduje počet získaných gamů, přičemž za nerozhodného stavu nastoupí muži ve dvouhře k "rozstřelu" do sedmi bodů. "Doufám, že si nový formát všichni užijete," řekla osmnáctinásobná grandslamová vítězka Williamsová.

Prezident mužské ATP Chris Kermode nebere soutěž IPTL jako konkurenci zavedeným turnajům.

"Nemám s tím problém. Nemá to nic společného s obchodními zájmy ATP," uvedl. "Je věcí hráčů, co dělají mimo sezonu, i když předtím kritizují nabitý program turnajů a pak létají přes půl zeměkoule na exhibice," řekl Kermode.