Nevěříte? Aktuálně probíhající turnaj v Cincinnati, tradiční generálka na US Open a lukrativní dostaveníčko těch nejzářivějších hvězd, se musí obejít bez sedmi (!) tenistů z první desítky žebříčku ATP. Ano, čtete dobře. Únava a zranění si vybírají nemilosrdnou daň i mezi uctívanými tenisovými polobohy.

Djokovič, Stan Wawrinka a Kei Nišikori se už letos na kurty určitě nevrátí, oznámili předčasné ukončení sezony. Se zraněnou kyčlí se potýká Andy Murray, který kvůli vynucené pauze přijde o post světové jedničky. Z Cincinnati se odhlásil Roger Federer, zranil se také Milos Raonic a Marin Čilič hlásí problémy se stehenním přitahovačem.

Lucie Šafářová.
Šafářová se stane světovou jedničkou ve čtyřhře

UŽ NÁM NENÍ DVACET, SMĚJE SE NADAL

„Je mi jich všech hrozně líto a přeji jim, aby byli co nejdřív fit,“ vzkázal Rafael Nadal, který se po víkendu vrátí na nejvyšší příčku v žebříčku. Jednatřicetiletý Španěl dobře ví, jaké to je, když vás zradí tělo. Chronické problémy s koleny ho připravily o slušnou část kariéry a neméně vydatnou porci titulů. Zarputilý bojovník se ale vždycky dokázal vrátit zpět.

„Ze všech elitních hráčů jsem musel v kariéře vynechat nejvíc velkých turnajů. Vím lépe než kdo jiný, jak tvrdé to je. Člověk tomu nesmí podlehnout, je třeba to akceptovat a netrápit se tím,“ řekl Nadal zámořským médiím.

Zároveň ale upozornil, že jeho velcí rivalové se zatím dokázali větším zraněním vyhýbat. „Vezměte si, že Roger neměl během kariéry moc problémů. Novak a Andy to samé, stejně jako Stan,“ podotkl Nadal. Když teď překročili třicítku, riziko je vyšší. „Už nám není dvacet,“ pousmál se patnáctinásobný grandslamový šampion.

Už po páté se na nádvoří zámku v Chodové Plané konala Dokopná.
FOTO: Nádvoří provoněly pečené bramborové placky

ZÁPASŮ NEPŘIBÝVÁ

Čím to, že zranění takhle kosí nejlepší tenisty planety? Každoročně se ozývají hlasy, že hlavním viníkem je nabitý turnajový kalendář. Tenisté prý odehrají příliš mnoho zápasů a jejich tělo už koncem sezony vypovídá službu.

„Kdybych měl tu pravomoc, ukončil bych sezonu po US Open, aby hráči měli dost času na regeneraci a odpočinek,“ prohlásil před časem slavný tenista minulosti Jim Courier. „Tenisu je zkrátka moc,“ poznamenal pro New York Times další americký velikán Pete Sampras.

Opravdu je ale problém jen v počtu zápasů? Čísla ukazují něco jiného přední tenisté žebříčku během roku odehrají srovnatelné množství mačů jako v uplynulých érách. Někdy je to dokonce trochu méně.

NICOLASE SLONKA (3,47 kg a 51 cm) si k 3leté Patricii pořídili 15.8. v 8:15 Dagmar a David z Vlčnova.
OBRAZEM: Miminka z chrudimské porodnice 19. srpna

Murray v roce 2016 nastoupil celkem v 83 utkáních, což bylo na okruhu ATP nejvíc (druhý Dominic Thiem hrál 80 zápasů, třetí Nišikori 77). V roce 1991 ale třeba Němec Michael Stich odehrál 99 duelů, Švéd Stefan Edberg 93 a Karel Nováček 88. I elita 80. let, jako Ivan Lendl či John McEnroe, mívala pravidelně na kontě přes 80 startů ročně.

„Sezona se za posledních víc než dvacet let nemění, pořád se hraje přibližně stejné množství turnajů,“ potvrzuje Nadal.

DNEŠNÍ TENIS? RYCHLEJŠÍ A NÁROČNĚJŠÍ

Co se tedy mění? Především náročnost zápasů. Stačí se podívat na záznamy zápasů před dvaceti třiceti lety a dnes. Současný tenis je mnohem rychlejší, dynamičtější a fyzicky náročnější (byť konzervativci míní, že se z něj zároveň vytratila pestrost a fantazie nehraje-li zrovna nestárnoucí elegán Federer).

Rakety ze supermoderních materiálů odpalují míče mnohem rychleji než dřív. Ve zmíněném roce 1991 nastřílel nejvíc es Francouz Guy Forget 595 v 84 zápasech. Loni měl americký bombarďák John Isner na kontě 1159 es v pouhých padesáti utkáních.

Obránce Zbyněk Michálek.
Čekání na telefon. O ostřílené Čechy není v zámoří zájem

Tenisté musejí reagovat mnohem rychleji. Běžně dnes returnují údery, které by v minulosti nikdo nevybral. Výměny jsou v průměru delší než dřív, éra „serve and volley“ je dávná minulost. To všechno pak samozřejmě souvisí i se vzrůstajícím počtem zranění, především pak kyčlí, zad, zápěstí či kotníků. Nikdo není imunní.

„Moje tělo má své limity, které musím respektovat,“ řekl Djokovič, když v červenci oznamoval předčasné ukončení sezony. Loni to udělal podobně veterán Federer dal si půlroční pauzu a letos se na dvorce vrátil ve velkém stylu. Jenže kolik tenistů si může dovolit tak velkorysé řešení?

Adam Sebastian Helcelet
Desetibojař Helcelet: Atmosféra v Londýně? Lepší jsem nezažil