Fenomenální Švýcar ovšem sezonu dalším velkým titulem nezakončil. Do role vzbouřence proti vládě tenisového aristokrata z Basileje se obsadil David Goffin. O deset let mladší Belgičan porazil Federera ve třech setech a poslal svého soupeře na dovolenou. Víc než zaslouženou, chtělo by se dodat.

„Skončit takhle je trochu zklamání, ale pořád to není tak důležité jako to, co se stalo v celé sezoně. S tou jsem mimořádně spokojený,“ povídal Federer po nečekané prohře. „David je skvělý kluk, který si zaslouží být ve finále. Hrál moc hezky,“ pochválil svého přemožitele.

ROK PLNÝ REKORDŮ

Co všechno tedy už šestatřicetiletý Federer v roce 2017 dokázal? Nabídnout lze jen stručný výčet, protože kompletní shrnutí jeho letošní sezony by vydalo na celou brožuru, nesoucí se poněkud jednostranně v oslavném duchu. Fakta ale mluví sama za sebe.

Federer letos vyhrál dva grandslamy (Wimbledon dokonce bez ztráty setu), celkem jich má na kontě devatenáct. Stal se nejstarším tenistou na jednom z prvních dvou míst žebříčku ATP od jeho zavedení v roce 1973.

Radek Štěpánek.
Daviscupový bojovník se loučí. Radek Štěpánek ukončil kariéru

Získal celkem sedm titulů, nejvíc za posledních deset let. Se soupeři z první desítky měl bilanci 14:2. Se zápasovou úspěšností přes 91 procent (52 výher, pět porážek) vládl všem tenistům ATP. Čtyřikrát letos hrál se svým velkým rivalem Nadalem, čtyřikrát ho porazil. A pokračovat ve výčtu jeho zápisů do historie by se dalo ještě dlouho…

KONKURENCE SE VRACÍ

Federer se ještě nechystá do tenisového důchodu, proto se logicky nabízí otázka budou on a Nadal podobně suverénní i v roce 2018? Sám švýcarský elegán předpokládá, že to budou mít velmi těžké. Do akce se vrátí Novak Djokovič, Andy Murray či Stan Wawrinka, hladoví po úspěchu.

„Očekávám od nich velké věci,“ uvedl Federer. „Určitě se vrátí na vysoké úrovni, i když třeba ne hned od začátku sezony. Ale nepřekvapilo by mě, kdyby jim to vyšlo podobně jako mně letos,“ připomněl slavný veterán, že se v lednu vracel na kurty po půlroční pauze zapříčiněné zraněním. A řádil jako politý živou vodou.

Letos to skoro vypadalo, jako by se Djokovič a spol. rozhodli Federerův postup kopírovat. Jeden po druhém ohlašovali předčasný konec sezony.

Martina Navrátilová
Tenisové legendy Navrátilová a Kodeš budou na pamětních mincích

„Podívejte, každý z nás občas potřebuje vypnout. Já jsem si loni nevybral, že nebudu půl roku hrát. Občas ze mě děláte génia, který si všechno naplánoval, ale tak to nebylo,“ pousmál se Federer v rozhovoru pro Daily Express.

„Teď si chci užít dva týdny volna někde stranou od všeho tlaku. Trávit čas se ženou a dětmi je pro mě nejdůležitější. A pak už se budu těšit na obhajobu titulu na Australian Open. Budou tam Novak, Andy, Stan. Doufám, že se na tour vrátí i Kei Nišikori, Tomáš Berdych nebo Milos Raonic. Pak to bude v Melbourne opravdu epický souboj,“ dodal Federer.

Andrea Hlaváčková.
Tenistka Hlaváčková: Námluvy s novou parťačkou? Maily, zprávy i osobní debaty