Třetí na brazilské olympiádě skončili Petra Kvitová ve dvouhře, Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou ve čtyřhře a Lucie Hradecká s Radkem Štěpánkem ve smíšené čtyřhře. Tolik cenných kovů tenisté na jedné olympiádě nikdy nezískali.

"Tři kovy, to je úplně skvělý! Je to úplná paráda a jsem rád, že se tenis tady takhle předvedl," otíral si Pála, který má za sebou čtyři triumfy s fedcupovým výběrem, v Riu oči od slz. "Přinést do olympijské vesnice tři medaile, to je úplná nádhera."

Tři cenné kovy z Ria můžou podle Pály pomoci českému tenisu do budoucna. "Motivovat mladší generaci a hráčům dodá další chuť uspět," řekl.

Touha uspět

Pála cítil od začátku z tenistů touhu uspět. Nechybělo mnoho a Kvitová mohla hrát o zlato stejně jako pár Hradecká, Andrea Hlaváčkové, které v semifinále nevyužily dva mečboly a v boji o bronz podlehly Strýcové a Šafářové. "Nechybělo mnoho, respektive hodně málo, a mohly být kovy čtyři," uvedl Pála.

Bývalý úspěšný deblista ocenil, že všichni zvládli boje o bronz. "Které jsou těžké na hlavu. Beru to jako velmi úspěšný olympijský turnaj," řekl čtyřicetiletý Pála.

Každá tenisová medaile má za sebou strastiplný příběh. Kvitové se v sezoně nedařilo, Strýcová s Šafářovou spolu původně neměly hrát, Hradecká se Štěpánkem se málem do smíšené čtyřhry ani nedostali a Hradecká nastupovala unavená. "To by bylo na dlouhé vyprávění, jak se to všechno seběhlo," řekl Pála.

Ocenil podporu od ostatních sportovců ve vesnici. "Dodávala jim energii, kterou potřebovali. Třeba pro Lucku (Hradeckou) to bylo psychicky strašně náročné, ale zvládla to obdivuhodně. Jsem rád, že se to tady takhle povedlo."

Pála byl jediným českým tenisovým trenérem v olympijském turnaji. Musel hráče rozehrávat, připravovat taktiku či zajišťovat tréninky. Všechno zvládl a nechtěl být za hrdinu. "Náročnější to bylo, ale měl jsem velkou pomoc," poděkoval kondičnímu trenérovi Kvitové Davidu Vydrovi, lékaři Vlastimilu Voráčkovi, profesoru Pavlu Kolářovi i Štěpánkovi. "Byla důležitá pohoda a odhodlání uspět," řekl Pála.

Většina tenistů touží vyhrát Wimbledon. "Tak to je historicky dané," přitakal Pála, ale myslel si, že získat olympijský bronz znamená velký úspěch. "Vyhrát zápas o bronz je určitě víc než prohrát na grandslamu semifinále," míní Pála.