"Kdyby mi někdo po US Open řekl, že tady budu hrát semifinále, tak bych si myslela, že je blázen," řekla Kvitová novinářům v Istanbulu. "Ale bylo to docela dobré ukončení sezony a za pár dní to budu brát ještě líp, než to beru teď."

Třiadvacetiletá Kvitová začala sezonu jako světová osmička a první půlrok nebyl ideální. Po US Open na tři týdny vypadla ze světové desítky, ale po vydařeném asijském turné a semifinále na Turnaji mistryň končí jako šestá. "Brala bych konec sezony hodně pozitivně. Dodá mi to sebedůvěru a víru, že to půjde," řekla svěřenkyně trenéra Davida Kotyzy.

Pochvalovala si, že už se projevuje i spolupráce s kondičním trenérem Markem Všetíčkem, s kterým začala po US Open. "To je důležité, že výsledek té kondice už byl vidět na těchto třech turnajích."

Hlavní změnou v realizačním týmu byl v uplynulé sezoně právě Všetíčkův příchod. "To byl impulz a energie, která celému týmu prospěla," přitakala tenistka a těšila se na další spolupráci, protože už na konci roku viděla zlepšení. "Vím, že jsem schopná hrát na vyšší úrovni. Doufám, že to bude pokračovat," přála si Kvitová.

Sílu a energii měla Kvitová na Turnaji mistryň ještě ve skupině. Vyhrála dva zápasy a především obrat v pátečním utkání s Němkou Angelique Kerberovou ji posunul do semifinále. Proti Li Na ale už odpadla. "Nechci se na to vymlouvat," řekla a pak připustila: "V prvním setu to šlo jakžtakž, ale v tom druhém už jsem byla u každého úderu později. Ruka to pak měla o dost těžší a na podání se to taky hodně podepsalo."

Letošní istanbulský vrchol roku se v paměti Kvitové zapíše mezi dobré vzpomínky. "Mám za sebou rok nahoru dolů, složité i skvělé momenty a Turnaj mistryň je jeden z nejlepších," řekla Kvitová a tvrdila, že na další sezonu ještě nemyslí.

Příští týden čeká Kvitovou návštěva lékaře, aby se doléčila. Pak bude fandit příteli Radku Štěpánkovi ve čtyřhře na Turnaji mistrů v Londýně a čeká ji exhibice v Karibiku. Nový rok začne spolu se Štěpánkem na Hopman Cupu v Perthu.