Při neúčasti nachlazené Petry Kvitové a zraněné Karolíny Plíškové má výběr českého kapitána Petra Pály nečekanou podobu. Role jedničky se ujala Siniaková a ze Strýcové se stala dvojka, která pražské finále také začala. Obě své nezvyklé role zvládly na jedničku.

„Pro tyhle momenty člověk trénuje a hraje, je to nepopsatelné. Bude mi to chybět,“ zářila po svém zápase s Keninovou Strýcová, která dopředu oznámila, že letošní finále je její rozlučkou s Fed Cupem.

Boj s mladší soupeřkou

Nezkušená Američanka Strýcové dlouho odolávala, dokonce získala úvodní sadu, nakonec se ale po dvě a tři čtvrtě hodiny trvajícím úporném boji radovala Češka. Na rozdíl od americké teenagerky, která prožila svůj fedcupový křest, Strýcová hraje Fed Cup od roku 2002.

Barbora Krejčíková.
I kdybych nenastoupila, půjde o zkušenost, ví tenistka Krejčíková

„Těší mě, že fyzicky pořád zvládám hrát dvě a tři čtvrtě hodiny s holkou, která je o třináct let mladší, a porazit jí. Je to pro mě důkaz, že na to stále stačím a zároveň je to velká motivace,“ svěřila se Strýcová.

Keninová plakala

Před zápasem na ni dolehly emoce a i kvůli tomu se v prvním setu rozehrávala pomaleji. Nakonec ho ztratila v tie-breaku. Jak je ale pro Strýcovou charakteristické, dokázala se vyhecovat, bojovala o každý míček a další dvě sady ovládla. Debutantka Keninová jí to ale hodně ztížila.

Lucie Šafářová (vlevo) a Bethanie Matteková-Sandsová se radují z deblového titulu v Charlestonu.
Tenistka Šafářová oznámila konec kariéry. Chtěla bych skončit v Austrálii, říká

„Vím, že Bára je skvělá hráčka, která bojuje až do konce. Má vynikající pohyb a ruku, je znát, že je špičková deblistka,“ uznala Keninová, která porážku ve své fedcupové premiéře oplakala.

„Byla tu neuvěřitelná atmosféra, užívala jsem si to, i když lidi někdy křičeli i mezi mým podáním, což nebylo moc příjemné. Ale každopádně to byl velký zážitek,“ dodala Američanka.

Jednička ustála tlak

Pak už před bouřící halu nastoupily Siniaková s Riskeovou. Kudrnatá Češka se nezvyklé odpovědnosti nezalekla a začala výborně. V prvním setu vedla už 4:1 a i když o chvíli později ztratila servis, dokázala si ho vzít okamžitě zpět a sadu vyhrála 6:3.

Druhý set se nesl ve znamení vyrovnané přetahované. Dvaadvacetiletá Siniaková, která letos vyhrála (spolu s Barborou Krejčíkovou) čtyřhru na dvou grandslamech, potvrzovala, jak v této sezoně tenisově vyrostla. Přes menší výkyvy hrála klidně a dokázala si počkat na šance.

Vedení o dva body

Také o šest starší Riskeová však nechávala na dvorci všechno a druhá sada tak dospěla do tie-breaku. V něm Siniaková předvedla několik výborných úderů, na které americká tenistka nenalezla protizbraň.

Češka si vypracovala pět mečbolů. Při prvním pokusu o ukončení mače ještě poslala míček do sítě, druhý mečbol už ale díky autu Riskeové proměnila. 

Tenisové finále FedCupu mezi Českou republikou a USA 10. listopadu v Praze. Barbora Strýcová.
Při hymně mi tekly slzy, svěřila se loučící se bojovnice Strýcová