Jediný český bod ve Werk Areně vybojoval v pátek Lukáš Rosol, který odvrátil dva mečboly a nečekaně porazil Tsongu 6:4, 3:6, 4:6, 7:6, 6:4. V druhém duelu ale Veselý příliš chyboval a 21. hráči světa Lucasi Pouillemu podlehl 6:7, 4:6, 5:7.

V sobotní čtyřhře Rosol s Radkem Štěpánkem prohráli se světovým jedničkami Nicolasem Mahutem a Pierrem-Huguesem Herbertem 1:6, 6:3, 3:6, 6:4 a 4:6.

"Všichni kluci hráli, co mohli. Francie je velice silná a má letos možnost uspět a vyhrát Davis Cup," řekl kapitán Jaroslav Navrátil v České televizi.

Čeští tenisté, držitelé slavné salátové mísy z let 2012 a 2013, prohráli potřetí z posledních 16 zápasů a podruhé je zastavili Francouzi. S výběrem ze země galského kohouta navíc prohráli na domácí půdě poprvé po dlouhých 90 letech. Naposledy jim domácí porážku připravili slavní "mušketýři" René Lacoste a Henri Cochet v Praze v roce 1926.

Získal první set

Veselý proti Tsongovi dva sety solidně servíroval. Působil mnohem odhodlaněji než v pátek a nedělal tolik snadných chyb. Po perfektní výměně si připravil brejk na 3:2, který i proměnil. A když za stavu 4:3 odvrátil dva brejkboly, získal první set.

V desáté hře druhé sady odvrátil Veselý setbol a sada dospěla do tie-breaku. Až ve zkrácené hře situaci neustál, udělal dvě dvojchyby a o set přišel. "Tsonga se díky tomu uklidnil a rázem to bylo pro Jirku mnohem těžší," uvedl Navrátil.

Do té doby trochu nevýrazný Tsonga ožil, začal hrát agresivněji a obíhal si míče více na svůj silnější forhend. Veselý se snažil měnit rytmus, ale začal být i pasivnější. Toho Tsonga využil, tlačil se k síti, v sedmé hře získal brejk a i třetí set.

Neproměněné brejkboly

Ve čtvrtém setu svitla domácímu hráči naděje na brejk za stavu 3:2, ale ani jeden ze tří brejkbolů nepovolil soupeř Veselému proměnit. Vzápětí ubránil svůj servis i český tenista, ale už se mu to nepovedlo za stavu 5:5, kdy ho Tsonga jednou prohodil a pak Veselý po tvrdé ráně nedostal míč z voleje přes síť. "Jeho forhend je opravdu smrtelný," litoval Veselý, že hrál přes soupeřův silnější úder. Tsonga pak zápas doservíroval.

"Zápas to by nesmírně těžký, ale bojoval jsem, co to šlo. Cítil jsem se daleko líp než v pátek. Nechal jsem tam všechno a škoda druhého setu," řekl Veselý. "Jak většinou bývám na servisu suverénní, tak celý týden tady jsem byl svázaný," dodal.

Čtvrtfinále tenisového Davisova poháru v Třinci (tvrdý povrch):

ČR - Francie 1:3

Veselý - Tsonga 6:4, 6:7 (3:7), 4:6, 5:7.

Závěrečná dvouhra se hrát nebude.