"Musíme se zakousnout, holt nějakou chvilku na kurtu strávit a ty tři potřebné body vybojovat," uvedla dvaadvacetiletá naděje českého tenisu.

Pozici jedničky si čtyřicátý hráč světa snaží příliš nepřipouštět. "Pro všechny jsou stejná pravidla, není důvod rozlišovat jedničku a dvojku. Fungujeme všichni jako jedna rodina," řekl Veselý. Ale určité benevolence pocítil. Třeba, když přišel o dvě minuty později na večeři. "Bylo mi to jako jedničce odpuštěno," smál se.

Cílem je zachránit Světovou skupinu. "Jsme tady jako tým a je důležité, abychom vybojovali potřebné body. Jsem připravený udělat všechno pro to, abych ty body získal. Když to udělá Lukáš, Radek nebo Adam, tak taky super," zmínil Veselý kolegy z týmu Lukáše Rosola, Radka Štěpánka a Adama Pavláska.

V páteční druhé dvouhře nastoupí Veselý proti domácímu Somdevu Devvarmanovi (164. v žebříčku ATP). "Je to solidní hráč od základní čáry, velmi dobře se hýbe, odzadu se snaží balon držet v kurtě. Určitě se bude snažit hrát dlouhé výměny, aby mě unavil. Jsem připravený nechat na kurtu všechno," řekl.

Zkušeností z Davisova poháru zatím Veselý příliš nemá. Poprvé hrál předloni a má za sebou pět dvouher a jednu čtyřhru. Teprve letos si zkusil ostré zápasy na tři vítězné sety za nerozhodnutého stavu v 1. kole proti Austrálii.

"Člověk si pár Davis Cupů musí prožít a zvyknout si na vše kolem toho, protože když tam je poprvé, tak je to úplně jiné," řekl tenista z Březnice u Příbrami. "Teď už je to v pohodě, nevnímám věci kolem, ale soustředím se na své tréninky a program. Věci kolem už na mě tolik nepůsobí. Jsem klidnější a zkušenější," uvedl Veselý.

Do jisté míry s jeho rolí jedničky začíná střídání generací v týmu. Štěpánek a Berdych, strůjci úspěchů a titulů z let 2012 a 2013, mohou hrát v blízké budoucnosti čím dál méně. "Samozřejmě, je to otázka času, kdy to bude záviset třeba na mně s Adamem, nebo na někom jiném. Ale to je ještě daleko," řekl vítěz lednového turnaje v Aucklandu.