Naopak končí Barbora Strýcová, která prohrála s Julií Putincevovou z Kazachstánu 4:6, 6:7. První kolo se nepovedlo ani další fedcupové vítězce kateřině Siniakové. Světová deblová jednička zareagovala skvěle na první prohranou sadu (4:6) a lehce ovládla druhý set poměrem 6:2. V rozhodující sadě však udržela nervy na uzdě Švýcarka Belinda Bencicová a vyhrála 6:3.

Do druhého kola už z favoritů postoupili Španěl Rafael Nadal, který si lehce ve třech setech poradil s Jamesem Duckworthem či Jihoafričan Kevin Anderson. Ve dvouhře žen nadělila Ruska Maria Šarapovová dva 'kanáry' Britce Harriet Dartové a jistě zápas zvládla i Američanka Sloane Stephensová.

O první větší překvapení se postarala Danielle Collinsová. Američanka vyřadila čtrnáctou nasazenou Julii Görgesovou z Německa po výhře 2:6, 7:6 a 6:4.

Petra Kvitová na French open
Je tu australská pekelná show. Češky patří k favoritkám

První favorit skončil také mezi muži. V souboji dvou nejvyšších hráčů na Australian Open přehrál 97. hráč světového žebříčku Američan Reilly Opelka svého krajana a desátého muže žebříčku ATP Johna Isnera 3:1 na sety. Všechny sady šly až do tiebreaku a oba soupeři nasázeli přes 40 es. Pro jednadvacetiletého Opelku jde vůbec o první výhru na grandslamu. 

Dalšími favority, kteří zvdláli svá první kola jsou Bulhar Grigor Dimitrov, který zdolal 3:1 Janka Tipsareviče (4:6, 6:3, 6:1, 6:4) a nebo třeba Gaël Monfils. 

Nasazená dvojka světového žebříčku WTA Angelique Kerberová strávila na kurtu pouze 74 minut, během kterých povolila pouhé čtyři hry Poloně Hercogové ze Slovinska.

Zajímavé duel slibovalo utkání mezi domácím Bernardem Tomicem a Chorvatem Marinem Čiličem. Tomic však na domácím podniku favorita příliš nepotrápil a po setech 2:6, 4:6 a 6:7 (3) se s Australian Open rozloučil už v prvním kole.

Výborně si na kurtu počínala Dánka Caroline Wozniacká. Ta měla za soupeřku Alison Van Uytvanckovou, se kterou si však poradila ve dvou setech. Zvítězila 6:3 a 6:4 za 95 minut.

Obrovskou radost udělala českým přiznivcům Petra Kvitová! Ta šla na kurt zhruba v poledne a čekala na ni Slovenka Magdaléna Rybáriková. V první sadě Kvitová své soupeře hned třikrát prolomila podání, ale potvrdila jej až za stavu 5:3, čímž však získala set pro sebe. Druhá sada byla o poznání klidnější a nasazená šestka ji ovládla v poměru 6:2.

Obrovsky srdnatý výkon předvedl britský tenista Andy Murray. Aktuálně 229. hráč žebříčku na nedávné tiskové konferenci uvedl, že kvůli přetrvávající bolesti kyčlí ukončí kariéru. Jeho cílem je vydržet do Wimbledonu, nicméně jak sám řekl, je možné, že první grandslam sezóny pro něj bude zároveň posledním turnajem. Soupeřem mu byl Roberto Bautista-Agut ze Španělska, nasazený hráč číslo 24. Španěl ovládl první dva sety shodně 6:4 a mířil za postupem, jenže bývalá světová jednička zápas ještě zdramatizovala. Murray zvládl dva tiebreaky, ale v rozhodující páté sadě prohrál 2:6 a s turnajem se tak musel rozloučit.

Poslední zápas prvního hracího dne hlavní soutěže na Australian Open přinesl duel mezi světovou trojkou Švýcarem Rogerem Federerem a Uzbekem Denisem Istominem. Federer sice hrál od druhého setu poměrně netrpělivě, ale přesto si došel konzistentním výkonem za pohodovou výhrou 3:0 na sety, při které ani jednou neztratil svoje podání.