Komise Davis Cupu bude schvalovat navržené dějiště finále v úterý a očekává se, že Belgičané pozvou britský tým do Gentu. Belgická federace pak bude mít dva týdny na oznámení zvoleného povrchu, ve čtyřech z posledních šesti domácích zápasů ale vybrali antuku.

Turnaj mistrů se bude v londýnské O2 Areně hrát na tvrdém povrchu a vyvrcholí finálovým zápasem v neděli 22. listopadu. Třídenní boj o Salátovou mísu začne následující pátek 27. listopadu.

"Nad O2 bude viset velký otazník, pokud budeme hrát (Davisův pohár) na antuce. Raději bych trénoval a připravoval se, abych byl nachystaný na finále," řekl hrdina semifinálového duelu s Austrálií BBC.

"Viděli jste to loni na Rogeru Federerovi, jak jsou zápasy na Turnaji mistrů mimořádné těžké a fyzicky náročné," dodal Skot s poukazem na to, že unavený Federer v minulé sezoně úvodní zápas finále Davis Cupu nečekaně hladce prohrál. Švýcaři pak přesto dokráčeli k trofeji.

"Pokud dojdete až do finále a hrajete v neděli, potřebujete pak pauzu. Není možné odehrát pět zápasů s nejlepšími tenisty světa a nemít ani den volna," dodal Murray s tím, že na přechod na antuku, která navíc nepatří mezi jeho oblíbené povrchy, potřebuje víc času.

Jestliže se Murray rozhodne vynechat Turnaj mistrů, připraví se vedle bodů do žebříčku ATP i o štědré prémie. V závislosti na tom, jak by se mu dařilo, by mohl v Londýně vydělat 300 000 liber až 1,25 milionu liber.

Čeští tenisté jsou stále v čele daviscupového žebříčku

Čeští tenisté jsou po výhře v baráži v Indii dál v čele daviscupového žebříčku a při středečním losování 1. kola Světové skupiny příštího ročníku budou třetí nasazení. Nejvýše nasazeni jsou tradičně podle pravidel soutěže finalisté aktuálního ročníku; jedničkou jsou Britové a dvojkou Belgičané.

Pokud los v Santiagu de Chile přisoudí tenistům za soupeře Chorvatsko, Japonsko nebo Kazachstán, budou mít výhodu domácího prostředí. V případě Itálie, USA, Kanady, Německa a nejspíše také Polska by cestovali na půdu soupeře.

"Ve Světové skupině je těžké si vybírat lehčí a těžší soupeře. V březnovém termínu zápas hodně ovlivní, jestli budeme hrát doma anebo venku," řekla český kapitán Jaroslav Navrátil, který by měl mít k dispozici na 1. kolo Tomáše Berdycha.

"Pokud bych si mohl vybírat, tak bych bral Japonsko či Kazachstán doma. Těžké by bylo utkání v Americe i v Kanadě s ohledem na dlouhé cestování," řekl Navrátil a ani zápasy s Chorvatskem doma či v Itálii by podle něj nebyly snadné.

Osmičku nasazených pro Světovou skupinu s Českem, Británií a Belgií doplňují Švýcarsko, Francie, Argentina, Srbsko a Austrálie. Los Davis Cupu 2016 se uskuteční v Chile v noci na čtvrtek v rámci volebního zasedání Mezinárodní tenisové federace ITF. Začne přesně o půlnoci SELČ.

Žebříček tenisového Davis Cupu k 20. březnu (v závorce předchozí umístění):

1. (1.) ČR 30.700, 2. (2.) Švýcarsko 22.912, 3. (3.) Francie 14.725, 4. (5.) Argentina 13.871, 5. (4.) Srbsko 12.000, 6. (10.) Velká Británie 9574, 7. (9.) Austrálie 9437, 8. (13.) Belgie 8887, 9. (6.) Španělsko 8750, 10. (7.) Kanada 6878.

Nasazení pro losování 1. kola Světové skupiny 2016:

1. Británie, 2. Belgie, 3. ČR, 4. Švýcarsko, 5. Francie, 6. Argentina, 7. Srbsko, 8. Austrálie.

Nenasazené týmy: Kanada, Chorvatsko, Německo, Itálie, Japonsko, Kazachstán, Polsko, USA.