Předchozí
1 z 5
Další

1) Jimmy Connors

Americký tenista Jimmy Connors ve Wimbledonu v roce 1985.Americký tenista Jimmy Connors ve Wimbledonu v roce 1985.Zdroj: ČTK/ZUMA/Keystone Pictures USA

O tomto geniálním Američanovi se dodnes dočtete zejména dvě informace. První hovoří o jeho vytříbeném umění, které doslova bombardovalo tenisovou scénu sedmdesátých let. Ovšem ta druhá zase promlouvá o Connorsově rebelském chování, jež vrhalo na tehdejší tenisovou superstar velký stín. Na kurtu patřil bez debat mezi nejlepší hráče v historii tohoto sportu, v řadách vrstevníků a fanoušků si však rovněž vysloužil pověst tenisového parchanta. 

Sám o sobě moc dobře věděl, že je lepší než ostatní. Po dvorci tak často pochodoval jako bohém, k rozhodčím se mnohdy choval naprosto nechutně. Dovolil si věci, o kterých se ostatním ani nezdálo. Nedělalo mu žádný problém hulákat na arbitry sprostě, když mu došla trpělivost, bez ostychu vyslal do vzduchu zdvižený prostředníček. V roce 1977 jej dokonce za nevhodné chování vypískal zaplněný stadion ve Wimbledonu. Connors byl zkrátka umělec, jemuž k úplné dokonalosti chyběla ruční brzda.

2) John McEnroe

John McEnroe v akci na travnatém mítinku v All England Clubu.John McEnroe v akci na travnatém mítinku v All England Clubu.Zdroj: ČTK/PA/PA

Nemusíte být žádný tenisový znalec, abyste si jméno Johna McEnroea zařadili do šuplíku s tenisovými šílenci. Jeho osmdesátá léta v kostce: velká vítězství, sláva, řádění a průsery jako na běžícím páse. Energický Američan se stal naprostým fenoménem. Avšak nejen pro bohatý zástup grandslamových triumfů, které získal, ale taktéž pro své chování, jež mnohdy bralo dech celé tenisové společnosti. A dost často tak McEnroe sváděl na dvorci boj se soupeřem i rozhodčím najednou. 

Po arbitrech pravidelně vulgárně hulákal, vedl s nimi dlouhé vyhrocené dialogy a mnohdy do nich dokonce střílel míčky. Když mu přeskočilo v hlavě, neznal téměř žádné zábrany. Vzteky kopal kolem sebe, nadával i svým soupeřům a z tenisového klání dělal jednoduše maškarní ples. Své úspěchy však uměl galantně oslavit. Navzdory častým aférám měl obrovskou fanouškovskou základnu, doma v Americe byl hrdinou. A dnes je z něj světově uznávaný televizní expert, který si ze svých tehdejších výstřelků rád utahuje.

3) Marat Safin

Marat Safin porazil nasazenou trojku Srba Djokoviče.Marat Safin porazil na Wimbledonu i současnou světovou trojku Srba Djokoviče.Zdroj: ČTK/AP/ALASTAIR GRANT

Na přelomu tisíciletí platil za nejlepšího tenistu planety, s nálepkou světové jedničky kraloval celému okruhu, a nakonec dosáhl na dva grandslamy i dvě prvenství v Davis Cupu. Kromě nezpochybnitelné geniality na kurtu však na sebe Safin upozorňoval i mimo bílé lajny. Horkokrevný Rus, který miloval drahá auta, bujaré večírky a krásné ženy. Problémy tak neměl jen s rozhodčími při zápasech, do častých slovních potyček se dostával také se zástupci policie. 

Když měl svůj den, byl v podstatě neporazitelný. Jenže jakmile to ruskému zabijákovi nešlo podle představ, začaly se na dvorci dít velké věci. S rozhodčími se hádal o každý detail, několikrát si na špacír vzal i svého protivníka na druhé straně kurtu. A často to odnesly i nevinné rakety, které Safin velice rád demoloval. Celkem jich za svou kariéru rozmlátil přes tisícovku.

4) Andy Roddick

Andy Roddick je velkou nadějí Američanů na triumf na US Open.Andy Roddick je velkou nadějí Američanů na triumf na US Open.Zdroj: REUTERS/Jeff Zelevansky

Další Američan, jenž se do historie tenisu zapsal nejen svými úspěchy (vítězství na US Open), ale mimo jiné i tváří emotivního rebela. Na kurtu platil za velice vtipného chlapíka, který velice rád napodoboval své vrstevníky a bavil tím zaplněné tribuny. Mezi novináři byl taktéž oblíbený, jeho tiskové konference rozhodně nenudily. Ovšem s rozhodčími a pořadateli turnaje už tak harmonický vztah neměl. A i proto se některé Roddickovy zápasy staly hotovými legendami. 

K arbitrům pravidelně vysílal nenávistné pohledy, když se mu na kurtu něco nelíbilo, šel se svými pocity ven. Avšak mnohdy hodně za hranou. Tenisoví pamětníci jistě vzpomenou čtrnáct let starou událost z Austrálie, kdy se Roddick vztekl natolik, že rozhodčího seřval jako malého kluka a vynadal mu přitom do idiotů. Na turnaji v Cincinatti zase neudržel nervy na uzdě a vypálil míč rozzuřeně mezi diváky. I taková byla tvář někdejší světové jedničky.

5) Ernests Gulbis

Ernests Gulbis na Roland Garros.Ernests Gulbis na Roland Garros.Zdroj: ČTK/AP/Darko Vojinovic

Jeden z největších promarněných talentů, který tenisový svět pamatuje. Lotyšský talent vynikal už v mládežnických kategoriích, nebýt jeho nezodpovědnosti a hlouposti, hýčká si dnes možná ve své vile výstavu grandslamových drahokamů. Místo toho se Gulbis proslavil aférami na kurtech, urážkami na adresu svých úspěšnějších vrstevníků a také mizernou životosprávou. Důkazem toho je jedenáct let staré zatčení ve Stockholmu kvůli údajnému pokusu o kuplířství. 

Gulbis se však přeci jen dokázal zmátořit a vrátil se zpět na tenisovou scénu. Srovnaný a silnější. V roce 2014 se probojoval až na desáté místo světového žebříčku, kde ovšem setrval jen malou chvíli. Poté už to z jeho strany byl jen další strmý pád plný aférek a ostudy. Nyní se Lotyš nachází ve čtvrté stovce, objíždí všemožné turnaje nižších kategorií a kaje své svědomí za promarněné životní příležitosti.