"Asi před dvěma a půl roky jsme přišli s myšlenkou dělat závod v Praze a už tehdy ambiciózně jsme ho chtěli dostat do světové série. Tehdy to bylo i částečně naivní, protože jsme nevěděli, do čeho jdeme, ale měli jsme obrovskou energii a chuť tuhle myšlenku dovést. Teď se nám to povedlo," řekla na dnešní tiskové konferenci předsedkyně České triatlonové asociace Lenka Kovářová.

"Předpokládám, že značka Challenge do Prahy přiláká kvalitní závodníky a věřím, že čtyřhodinová hranice tady padne," uvedl ambasador závodu Filip Ospalý, který první ročník v Praze vyhrál v čase 4:07:55. "Doufám, že tady budu aktivně, ale zatím to nikdo neví. Veřejnost se to dozví až těsně před startem," doplnil čtyřicetiletý triatlonista.

Závod na tratích 1,9 km plavání, 90 km cyklistiky a 21 km běhu oproti předchozím dvěma ročníkům dozná několika změn. V elitní kategorii organizátoři očekávají až tisícovku triatlonistů, což by byl padesátiprocentní nárůst oproti letošku.

"Cyklistická trať bude výrazně jednodušší a předpokládáme, že bude i rychlejší, což je důležité pro mnoho závodníků. Myslím, že i divácky to bude velmi atraktivní závod a věřím, že se bude všem líbit. Měníme také zázemí, protože bude potřeba daleko větší prostor," konstatoval ředitel závodu Tomáš Petr.