Devatenáctičlenná česká výprava vyrazila na mezinárodní akci s názvem Závod Olympijských nadějí (ZON). Toto každoroční měření sil mladých závodníků z Polska, Slovenska, Maďarska a Česka pořádá tentokrát Slovensko, kde se sportovní klání uskuteční v rámci Slovenského triatlonového poháru.

Vedro ve dne i v noci, prolínající se maďarština se slovenštinou, nedůvěra v lokalitu závodu. To byly první dojmy z letošního Závodu Olympijských Nadějí (ZON). Ale hned ráno v závodním dnu nezbylo než pořadatele chválit. Průběžné depo na silnici, uzavřená cyklistická i běžecká trať, pozávodní občerstvení na velice vysoké úrovni, dostatečná průběžná občerstvovačka, velké pódium na vyhlášení vítězů i na doprovodný program. Teď již jen zbývalo popasovat se s vysokými teplotami (Hurbanovo je jedno z nejteplejších míst jižního Slovenska) a samozřejmě se soupeři.

Dopoledne startovali kategorie dorostu. První kluci a o půl hodiny později děvčata. V dorostencích jsme asi očekávali lepší umístění, avšak na skvěle připravené Maďary, mezi které se na třetí místo vklínil Slovák Verbovský, jsme opravdu neměli šanci. Umístění našich závodníků: 7. Jakub Řehula (TCV JH), 10. Tomáš Plojhar (E.ON triathlon team), 11. Martin Semerád (TJ Bižuterie Jablonec) a 15. Tomáš Zikmund (TRI KLUB Příbram).

Závod dorostenek se od začátku pro nás vyvíjel velice nadějně. Na prvním místě suverénně vyplavala Eliška Zelená, na kole jezdila s malým náskokem před početným polem pronásledovatelek, avšak podivným nedorozuměním a zaváháním pořadatelů i závodnic těsně před dokončením kola byla soupeřkami dojeta a v běhu již nemohla svůj slibný náskok využít. Dívčí tým byl určitě dost oslaben neúčastí naší letos nejlepší dorostenky Ivety Fairaislové (nemoc), kterou však důstojně zastoupila Klára Zábojníková (TITAN TRILIFE) a vynikajícím během vybojovala nádherné 2. místo! Další umístění děvčat: 6. Eliška Zelená a 10. Radka Březnová (TJ Spartak Třebíč). V týmech pak děvčata vybojovala druhé místo.

Žáci odstartovali do svého závodu až v odpoledním žáru. Opět první kluci, o pět minut za nimi děvčata. V žácích z vody suverénně na prvním místě vyplaval Matyáš Pospíšil, posléze se na kole vytvořila čtyřčlenná skupina, tři maďarští závodníci a reprezentant ČR Matyáš Pospíšil. Ten sice nestačil na dva velice rychlé běžce, ale zkušeně si poradil s dalším Maďarem a vybojoval 3. místo. Další umístění našich závodníků: 7. Tomáš Kříž (Tj Spartak Třebíč), 9. Matěj Burian (SK Slavia Praha) a 11. Jindra Střihavka (Czech K.T.).

Ještě větší boj jsme sledovali v kategorii dívek. Všechny čtyři české dívky vyplavaly v popředí startovního pole a až na Naty Bělinovou, která měla technické problémy v cyklistice, tvořily závod. Na běhu se opakovala situace jako u kluků. Rychlé Maďarky a s nimi držela krok Anička Hrdličková (TCV JH), která si druhým nejrychlejším během zajistila nádherné 2. místo! Umístění dalších českých závodnic: 5. Alžběta Hrušková (EKOL), 9. Adriana Ondrášková (TCV JH), 12. Natálie Bělinová (TJ Bižuterie Jablonec). V soutěži týmů kluci i děvčata vybojovali shodně druhá místa za Maďary.