V cíli jste odmítl zmrzlinu. Znamená to, že je vám alespoň trochu zima?
Vůbec ne, po závodě ale nemáte dlouho chuť se cpát. Zmrzlinu jsem přijal a přenechal svým nejvěrnějším fanouškům.

Čtěte také: Vítězná Vrabcová potvrdila na půlmaratonu v Neapoli limit na MS

Loni a předloni jste v Chuchli vyhrál klasický kryathlon. Letos jste se přesunul na dvojnásobnou trať. Proč?
Potřebuji cítit výzvu. Poprvé jsem nevěděl, do čeho jdu a vyhrál, podruhé jsem chtěl zlato obhájit. Zvítězit potřetí už by pro mě nemělo až takovou cenu. Delší trať mě donutila k tréninku i závodnímu napětí.

Co si počnete za rok?
Organizátoři mluvili o přesunutí celé akce do hor. Náročnější podmínky by mě lákaly.

Přemlouváte se, než skočíte do ledové vody?
Nebudu lhát, že se do vody těším. Pocity se těžko popisují. Když jdu trénovat, hodně se přemlouvám. Závody jsou ale jiné. Adrenalin udělá své, touha porovnat se s konkurencí mě žene kupředu. Musím vypadat jako šílenec, v euforii skočím do ledové vody a plavu.

A mokrý vyběhnete na souš…
Nejhorší je převlékání. Dostat se zmrzlý do suchého oblečení je pro každého oříšek. Když už se rozběhnete, máte vyhráno. Rychle se zahřejete a přechod na běžky je naprosto bezproblémový.

Kde se závod rozhoduje?
Pro každého jinde. Všechny ročníky, jsem v Chuchli prošel systémem start cíl. Tuto taktiku jsem zvolil hlavně proto, že je plavání mojí nejsilnější disciplínou. Běžec jsem sotva průměrný. A běžky jsou loterií. Kryathlon je mladá disciplína. Do Prahy dorazili i triatlonisté z Británie a Španělska, kteří na nich stáli jen párkrát v životě.

Doplňují se disciplíny, nebo jdou proti sobě?
Všechno je velmi dobře vymyšlené. Plavání je spíše o rukou, běh o nohách a na běžkách využijete oboje. Zúčastnit se tedy může jen naprosto komplexní závodník.

Nejvíce se věnuje zimnímu plavání

Kolik času trénujete a které disciplíně dáváte přednost?
Trénuji každý den. Nejvíce se věnuji zimnímu plavání (v běžných plavkách pod širým nebem ve vodě o teplotě nižší než 4°C, pozn. red.) a nezapomínám ani na běh. Na běžky se bohužel příliš často nedostanu. Nic proti chuchelskému okruhu, ale na pořádný trénink bych potřeboval delší tratě.

Kde potkáme zimního plavce? Výhradně ve Vltavě?
Snažím se skloubit bazén i řeku. V teple nabírám objem a rychlost. Ve Vltavě si uvědomím, co studená voda vlastně obnáší. Vždycky jde trochu o šok. Otužování ale zlepšuje tělu obranyschopnost, nejsem nemocný a cítím se lépe.

Celou trať jste absolvoval v trenýrkách. Nebojíte se, že z vás bude za dvacet let revmatik?
Těžko odhadovat. Každé tělo má samozřejmě svoje limity. Znám ale spoustu starších lidí, kteří se třeba třicet let v zimě koupou v řece a jsou zdraví. Už se mi několikrát stalo, že jsem absolvoval závod a byl naprosto v pohodě a brácha, který na mě čekal v cíli zabalený do péřové bundy, ho odstonal.

Jistě dochází k náporu na srdce. Máte lékařsky potvrzeno, že to vaše bije jako zvon?
Ano, zimní plavci musí povinně každý rok absol-vovat prohlídku. A nejde o nějaký zaplacený štempl. Třeba EKG se měří pod zátěží.

O čem je kryathlon?
Začnu od kamarádství. Je příjemné být ve společnosti lidí, kteří si vzájemně fandí. A pak o přijímání výzev. Někdo ji najde ve vzdělání, já zkouším, co vydrží moje tělo. Láká mě překonávat překážky. A čím jsou větší, tím lépe.

Pomáhají vám zkušenosti nabyté při závodech v běžném životě?
Češi často žehrají na svůj osud. Díky kryathlonu jsem zvyklý spoléhat se jen na sebe. Pokud zmoknu, vzpomenu si, jaké je plavat v ledové vodě. (směje se)

Nepřehlédněte: Macek: Kluby i reprezentace už nás berou s porozuměním