Dostat je však mohou pouze zákazníci, kteří si pořizují nemovitost s průkazem energetické náročnosti budovy v energetické třídě A nebo B, tedy s největší možnou úsporou. Pro jeho získání se hodnotí veškerá energie potřebná pro provoz budovy, tedy na vytápění, přípravu teplé vody, chlazení, úpravu vzduchu větráním, klimatizaci i na osvětlení.

„Každá banka může s výhodami pracovat jinak, ale nejčastěji jsou postaveny na poplatcích,“ uvedl hypoteční analytik Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Jaderná elektrárna Temelín.
Zelená pro jadernou energii. Hudbou budoucnosti jsou i malé modulární reaktory

Banky tak zákazníkům dbalým na energetické úspory poskytují zdarma například odhad ceny nemovitosti či vklad zástavních listin do katastru nemovitostí. „Dalšími zvýhodněními mohou být slevy z úrokové sazby nebo sleva za pojištění nemovitosti u pojišťovny spadající pod jednu značku,“ podotkl Sýkora.

Tyto zmíněné bonusy svým klientům nabízí kupříkladu Hypoteční banka, jež kromě toho slibuje také slevu právě na zhotovení rozhodujícího energetického štítku budovy. Stavebníci navíc mohou čerpat o pětinu vyšší částku na nenadálé výdaje nebo pokrytí růstu cen stavebních materiálů oproti naplánovanému rozpočtu.

Tornádo a záplavy v USA ničily vše
Zhoršení klimatu směřuje ke špíně ve vzduchu a hurikánům, varují vědci

Banka se „zelenými“ hypotékami začala již před čtyřmi lety. „Pokud klienti splní podmínky zeleného bydlení, tedy nejvyšší hodnoty energetické úspornosti, tak u hypotéky na udržitelné bydlení poskytujeme slevu desetinu procenta,“ uvedl Jan Sadil, člen představenstva ČSOB, pod níž Hypoteční banka spadá.

Výrazné úspory 

Že se lidem energetické úspory bohatě vyplatí, potvrzuje Sadil z vlastní zkušenosti. „Díky tehdejší Zelené úsporám jsme zateplili při rekonstrukci náš domeček, a ty úspory jsou opravdu hodně velké,“ pochvaluje si bankéř. Proto jej překvapuje, že zájem o zvýhodněné hypotéky sice stoupá, ovšem mnohem pomaleji, než činí současný raketový růst cen energií. „Myslím si, že by se Češi měli přenastavit na situaci, kdy jsou energie tak drahé, protože jimi budeme muset šetřit a hledat náhradní zdroje,“ tvrdí Sadil.

Podle nového průzkumu ČSOB nyní na energetickou náročnost budovy klade důraz 85 procent respondentů. Naopak se o ni nezajímá pouze zhruba desetina lidí.

Větší zájem o udržitelné produkty hlásí rovněž Česká spořitelna, která kromě zvýhodněné Hypotéky pro budoucnost zaměřené na úsporné nové bydlení od března nabízí také Úvěr pro budoucnost. Lze jej využít na rekonstrukci, kde je alespoň 30 procent rozpočtu využito na pořízení „zelených“ prvků snižujících energetickou náročnost budovy.

Dřevěná města? Ve světě rostou mrakodrapy, Češi řeší předpisy
Dřevěná města? Ve světě rostou mrakodrapy, Češi řeší předpisy

Zájem o tyto produkty banka očekává od klientů napříč věkovými kategoriemi. „Předpokládáme, že zatímco klienti ve středním věku jsou motivováni snahou ušetřit v kontextu rostoucích cen energií, zájem mladších klientů o udržitelné produkty vyplývá zejména z jejich obecně pozitivního postoje k udržitelnému stylu života,“ řekl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

„Chystáme i další inovace v oblasti takzvaných zelených hypoték a odpovědného investování,“ dodal.