Nových jedenáct příběhů z Dobré čtvrti nabídne divákům už od 31. března Česká televize. Jejich hrdiny bude opět čtveřice spolužáků, od jejichž posledního setkání po ukončení studia na gymnáziu uběhlo téměř tři čtvrtě roku. Zatímco problémovou Katku Erhartovou (Martha Issová) teprve čeká odložená maturitní zkouška, Michal Koreň (Přemysl Boublík) studuje elitní soukromou vysokou školu ve Švédsku a Honza Opelík (Pavel Trojan) sociologii. Zuzana Haselbachová (Anna Kulovaná), kterou nepřijali na medicínu, se znovu připravuje na přijímačky.

„Když v roce 2005 běžela na obrazovkách první série Dobré čtvrti, přišla Česká televize po nečekaném diváckém ohlasu s nabídkou, abychom s režisérem Karlem Smyczkem připravili její pokračování,“ uvedla scenáristka Lucie Konášová. „Musím přiznat, že to pro mě byl docela tvrdý oříšek, protože jsem si všechny příběhy v první řadě seriálu uzavřela. Hledala jsem proto jiný společný prostor, v němž by se mohly další osudy našich hrdinů rozvíjet. Nakonec jsem se rozhodla pro squat – místo na jedné straně barvité a vyhledávané pro alternativní kulturu, na druhé straně ne zas až tak běžné,“ vyprávěla Konášová.

Jinou představu o prostředí, v němž by se mělo pokračování seriálu odvíjet, měl režisér Smyczek. „Docela mě lákala vysokoškolská půda, kterou jsem neviděl dlouho nikde zmapovanou,“ prohlásil. Nakonec ale na nápad Konášové kývl. „Lucka pokračovala v linii, která nějakým způsobem nakukuje z různých úhlů na život dvacetiletých. Nabídla určitý odraz reality,“ podotkl Smyczek.

Při práci prý narážel na nejrůznější realizační problémy. „Například byt, ve kterém žije paní profesorka Svobodová v podání Jany Preissové, neexistoval. Majitelé si jej v proluce mezi dokončením první a začátkem natáčení druhé řady seriálu kompletně předělali. Naštěstí nám ale poskytli některé části původního vybavení, které jsme přenesli do studia,“ doplnil.

Kromě stávajících hrdinů přizval ke spolupráci na Dobré čtvrti několik dalších herců. Patří k nim i Jiří Bartoška, který svoji tvář propůjčil doktoru Paloušovi, primáři na plastické chirurgii, který zaujme hlavní hrdinku Zuzanu. „Do role mě Karel ukecal na zlínském filmovém festivalu kolem třetí hodiny ráno, kdy jsem byl v poněkud podroušeném stavu. Je ale zároveň pravda, že jsem první sérii sledoval. Hodně se mi líbila,“ řekl Bartoška, který se tak v poměrně krátké době setkal se scénářem Lucie Konášové už potřetí. „Napřed jsme spolu dělali Anděla Páně, teď zase pokračování Nemocnice na kraji města,“ připomněl.

O dalším, třetím pokračování Dobré čtvrtí už Konášová se Smyczkem neuvažují. „V tuhle chvíli nemám nejmenší nápad, jak by se mohl scénář vyvíjet tak, abych se pod něj mohla podepsat a měla ho ráda. Myslím, že druhou sérií všechno skončilo elegantně a pěkně,“ sdělila za oba scenáristka.