„Memento byla má druhá ‚knižní‘ práce a dost jsem se na to těšil. Zase mám ozkušenost více, protože šlo spíš oherecké čtení, a tak jsem sám zvědavý na výsledek,“ řekl Krajčo, který navíc pru tuto audioknihu složil společně sBorisem Carloffemhudbu.

Téma Johnova díla je podle něj hodně aktuální a docela jej proto zaráží, že podle Mementa ještě nikdo nenatočil film. „Asi se do toho pustím sám. Stálo by to za to. Vidíte, takové silné myšlenky to ve mě vzbudilo. Doufám, že stejně silné to bude ipro posluchače,“ prohlásil Krajčo.

Ipodle Radka Johna je Memento nadčasové, protože životní osudy narkomanů jsou si podobné za každého politického režimu. „Postavy zknihy jsem vykreslil podle skutečných lidí, kteří svými dalšími příběhy napsali pokračování Mementa,“ uvedl John. Očem jsou, prozrazuje autor knihy exkluzivně právě vzávěru nahrávky– která vznikla pod vedením režiséra Petra Mančala a vyjde vbřeznu na CD uvydavatelství FONIA– na příběhu narkomanské party MichalaOtavy.

„Po letech je dobré říct, co se vlastně se všemi těmi lidmi stalo, jak celá ta parta dopadla. Není to samozřejmě nic optimistického,“ podotkl John, který začal sbírat materiál pro svou knihu vroce 1983vnarkoman­ských doupatech. „Dostal jsem se tam prostřednictvím svého spolužáka zgymplu, který je hlavním hrdinou té knihy. Umožnil mi, abych viděl a po pravdě popsal, jak se vyrábí pervitin, jak taková komunita lidí žije. Bylo to velmi riskantní, protože narkomani pochopitelně opublicitu zájem neměli. Když se ale dozvěděli, že jsem pod ochranou kamaráda, který je jedním znich, respektovali mě,“ vyprávělJohn.

Svůj první obsáhlý materiál onarkomanii vČeskoslovensku vydal téhož roku ve vánočním čísle Mladého světa. Reportáž vzbudila nebývalý ohlas jak vČeskoslovensku, kde se do té doby odrogách nesmělo psát, tak vzahraničí. Na knižních pultech se pak Memento objevilo vroce 1986.Ajeho úspěch byl nebývalý. Následně vyšlo vsedmi zemích světa. „Vté době absolutně nepřicházelo vúvahu, aby byla kniha zfilmována. Teď si stou myšlenkou začínám sám čím dál víc pohrávat,“ reagoval na úvodní Krajčova slova John. Ajak je spopulárním zpěvákem a hercem– coby interpretem jeho díla– spokojený? „Radoval jsem se, když vydavatelství Richarda oslovilo. On je tou spojkou kdalší generaci. Díky jeho hlasu přežiju,“ dodalJohn.