Jen jediný ze sedmi senátorů z Ústeckého kraje podpořil minulý týden zákon o omezení imunity zákonodárců. Návrh, který mají všechny parlamentní strany ve svých programech, dva ze senátorů nepodpořili. Ostatní čtyři nebyli v práci a o důležitém zákonu nehlasovali.

Jako jediný zákon podpořil Alexander Vondra (ODS). „Podpořil jsem zrušení doživotní imunity, protože ji považuji za přežitek, který lidi pochopitelně irituje. Nevidím žádný důvod, proč vůči poslancům či senátorům, kterým skončí mandát, přistupovat jinak než vůči ostatním občanům této země," uvedl.

Naopak jeho stranický kolega Jaroslav Kubera a Severočech Jaroslav Doubrava byli proti. „Už v roce 2006 jsem předložil návrh, který byl mnohem lepší. Imunitu omezoval jen na výroky v parlamentu a hlasování zákonodárců. Na tomto návrhu si trvám a vždy jsem to avizoval," uvedl Kubera.

Doubrava zase říká, že se mu nelíbí metoda salámování a vytváření takového zákona. „Dlouhodobě podporuji změnu ústavy a myslím si, že je třeba imunitu zákonodárců zapracovat do ní. Včetně možnosti odvolání zákonodárce, například pravomocně odsouzeného," vysvětlil.

Podle něho nebyl zákon příliš dokonalý. „Může se stát, že se třeba v nějakém projevu zmíním špatně o cikánech. Pak si na to někdo vzpomene za čtyři roky a bude mě popotahovat," dodal.

Senátoři, kteří na hlasování nebyli, sklízí kritiku nejen veřejnosti, ale i od svých stranických kolegů. Krajský předseda ČSSD Arno Fišera je na dva senátory za ČSSD, kteří vůbec na hlasování nepřišli, rozlobený. Ale prý nemá páky, jak je k tomu přinutit. „Při rozhodování, kdo bude v příštích letech kandidovat do Senátu nebo sněmovny, to ale můžeme zohlednit. Tito lidé rozhodně moji podporu mít nebudou," uvedl na adresu absentujících senátorů.

Pro předlohu zákona minulý týden hlasovalo jen 27 senátorů. Novela měla od příštího roku zrušit dosavadní praxi, podle níž je trestní stíhání poslance nebo senátora v konkrétní kauze navždy vyloučeno, pokud to sněmovna nebo Senát odmítnou.

Jak kdo hlasoval?
Jako jediný pro se vyslovilAlexander Vondra.SenátořiJaroslav Kubera a Jaroslav Doubravabyli proti předloženému návrhu. Ostatní senátoři se klíčového hlasování nezúčastnili.