Stál před soudem, protože napadl strážníka a dopustil se tím trestného činu útoku na veřejného činitele. JUDr. MUDr. Josef Rauch (1965) z Meziboří předtím, než napadl strážníka, chodil po hrobech na hřbitově v Roudnici nad Labem. Návštěvníci hřbitova proto zavolali městskou policii. Hlídka strážníků požádala JUDr. MUDr. Raucha o prokázání totožnosti. Místo toho skončil jeden ze strážníků na chirurgickém oddělení Podřipské nemocnice v Roudnici nad Labem s otřesem mozku.

Proto byl v březnu 2012 uznán JUDr. MUDr. Rauch za nepříčetného, v květnu to potvrdil i ústecký krajský soud, a byl zproštěn obžaloby.

K útoku došlo 14. 9. 2009 kolem půl šesté odpoledne. V ten den měl na sobě advokát JUDr. MUDr. Rauch tmavošedý oblek a když odcházel ze hřbitova, měl na rukou také želízka. Tento netypický doplněk oblečení získal až po napadení strážníka.

Incident

U litoměřického okresního soudu jedna svědkyně uvedla, že obžalovaný advokát do strážníků strkal hned, když přišli na hřbitov k němu a říkal jim „já jsem nic neudělal".

Strážníci byli zavoláni na místo, protože jedna žena telefonovala ze hřbitova, že slyšela i s matkou řinčení skla a potom viděly muže, jak běhá po hrobech. Byl to advokát JUDr. MUDr. Rauch, jak bylo později zjištěno.

Ale v okamžiku kontaktu s ním strážníci zjistili jenom to, že si něco mumlá. Potom jim sdělil, že jim žádný občanský průkaz ukazovat nebude, protože nic neudělal, a dodal, že „jsou žabí hleny a mají jít do prdele, a pokračoval v chůzi po hřbitově" jak bylo u soudu svědky pod přísahou a se vší vážností dosvědčeno.

Strážníci byli v uniformě a vyzvali opět advokáta, aby prokázal svou totožnost, nebo bude předveden na Policii ČR. Advokát místo toho se dal na útěk směrem k východu ze hřbitova. Jeden ze strážníků JUDr. MUDr. Raucha uchopil za levou ruku, aby ho zastavil. Ale utíkající muž volnou rukou strážníka prudce odstrčil na zeď.

Strážník se silně udeřil hlavou o zeď. Ale ještě byl schopen s kolegou advokáta zpacifikovat. Až později, když kvůli silné bolesti hlavy šel na vyšetření do nemocnice, tam ztratil vědomí a byl ihned hospitalizován.

Dá jim žluč do očí

Když dostal JUDr. MUDr. Rauch pouta, choval se při tom hystericky, vykřikoval, že nic neudělal a nic mu nedokážou, že jim dá žluč do očí. Také sliboval, že zavolá inspekci, že je dvojitý doktor. Nicméně na policejní služebně stejně skončil.

Jeden ze strážníků u soudu uváděl, že advokát říkal, že mu nic nedokážou, že způsobil škodu nepatrnou a ať mu ji okamžitě vyčíslí. Advokát měl nepřítomný pohled, říkal, že se šel pomstít své matce na hrob. Měl na sobě boty bez ponožek a tesilový oblek.

Když byl během zákroku povalen na zem a byla mu nasazena pouta, volal „já jsem doktor, já jsem doktor, lidé pomozte". Působil dojmem nepříčetného člověka. Zkouška na alkohol u advokáta byla negativní, ale přesto její výsledek odmítl podepsat.

Nakonec se ocitl před soudem, neboť mu muselo být jasné, proti komu útočí a čeho se dopouští.

Obžalovaný advokát JUDr. MUDr. Josef Rauch se ale nedal, žádal psychiatrické zkoumání obou strážníků, kteří se s ním setkali na hřbitově, připojil se k něčímu názoru o zrušení městské policie, který zazněl v Parlamentu ČR a navrhl prošetření všech stížností a trestní oznámení na oba strážníky.

Nepříčetný

Litoměřický okresní soud žádosti o psychiatrické zkoumání strážníků zamítl. Naopak ze znaleckých posudků vyplynulo, že obžalovaný muž je psychicky nemocný. Trpěl v době spáchání trestného činu duševní chorobou schizoafektivní poruchou. V době spáchání svého činu, když si to šel vyříkat s matkou na hřbitov, nebyl obžalovaný JUDr. MUDr. Rauch schopen rozpoznat společenskou nebezpečnost svého jednání a nebyl schopen své jednání ovládat.

V době soudního přelíčení probíhalo onemocnění subakutně, tedy nebyl narušen kontakt obžalovaného s realitou natolik, aby nebyl schopen chápat smysl trestního řízení. Padl návrh uložení ochranného léčení psychiatrického ambulantní formou.

Takže, ačkoliv JUDr. MUDr. Rauch se dopustil trestného činu, není pro nepříčetnost trestně odpovědný. Proto soud rozhodl o jeho zproštění obžaloby. Správnost rozhodnutí potvrdil i odvolací ústecký krajský soud.

Advokátní problém

Tím ale příběh chození po hrobech na roudnickém hřbitově nekončí. Vzhledem k tomu, že byl zproštěn JUDr. MUDr. Rauch viny pro nepříčetnost, musí teď konat i advokátní komora. Protože v tomto stavu nebude moci muž vykonávat svoji profesi advokáta.

Pracovníci justice, kteří s advokátem přicházejí do styku, hovoří o poněkud zvláštním chování obhájce. Teď byl problém tohoto muže definován i okresním a krajským soudem v rámci trestního řízení. Pro advokátní komoru to je závazný doklad, který vezme na vědomí.