Pokud ministerstvo kultury vyhoví  žádosti památkářů a vyhlásí budovu bývalé porodnice za kulturní památku, ústecká univerzita přijde o 590 milionů korun. Ústeckému deníku to potvrdilo ministerstvo školství.  Na hrozbu již několik týdnů upozorňuje i vedení Univerzity Jana Evangelisty Purkyně.

Podle tiskového odboru ministerstva školství v materiálu schváleném usnesením vlády  31. srpna 2011, který se týkal rozvoje vysokých škol, je jednoznačnou prioritou UJEP výstavba objektu A v areálu kampusu pro potřeby Přírodovědecké fakulty, Fakulty životního prostředí a tří fakultních laboratoří pro potřeby uvedených fakult a Fakulty výrobních technologií a managementu. „Výstavbě objektu A bude předcházet demolice stávajícího objektu, jehož charakter je dispozičně nevyhovující," tvrdí ministerstvo. Peníze, které vláda univerzitě uvolnila, přitom mají být použité do roku 2016.

Mluvčí univerzity Jana Šiková uvedla, že vedení školy si je hrozby ztráty dotace vědomo. Stejně jako ministerstvo školství, které zastavilo posuzování celého projektu, nyní čeká, jak rozhodne ministerstvo kultury. „Zároveň ale začínáme měnit naše plány a připravovat se i na eventualitu, že by objekt A byl kulturní památkou vyhlášen," uvedla Šiková.

Univerzita tvrdí, že variantu přestavby objektu porodnice před několika lety zvažovala. Nakonec prý od ní ustoupila, protože objekt byl dispozičně nevyhovující. Naopak Jan Vaca, který je spoluautorem serveru usti-aussig.net tvrdí, že řada podobných objektů se v Čechách i Evropě přestavuje a zachraňuje.

Podle památkářů je objekt bývalé porodnice a chirurgie významnou funkcionalistickou stavbu z přelomu 20. a 30. let minulého století. Jejím autorem byl známý architekt Franz Josef Arnold. V Ústí se podobný nenachází.