„Vrátili jsme se o týden zpět, voda a bahno zasáhly dvanáct domů. Tentokrát ale déšť přišel odpoledne, kdy jsou lidé v práci. Neměli tak šanci vodu nějak chytat," říká hořce starosta Arnoltic Jaroslav Skála.

V Arnolticích se minulý týden v pondělí po přívalovém dešti vytvořilo u kostela až půl metru hluboké jezero, voda a bahno byly téměř všude. Po týdnu pak živly vtrhly znovu do těch samých domů.

Pouhý týden měli lidé v Arnolticích na to, aby si uklidili své domy. Po týdnu tak mohli s úklidem začít znovu.

Lidé v Arnolticích mají obavy z dalšího deště, stavěli proto hráze s pytlů.„Měli jsme v přízemí všude bahno, dostalo se i pod parkety, kde ho bylo několik centimetrů. A tady na hřišti vedle je bahna taky hodně," ukazuje na sousední kurty zcela pokryté jemným bahnem majitel jednoho z nejníže položených domů 
v Arnolticích a s obavami se dívá k nebi, kde se opět ve středu odpoledne hromadily mraky. Předpovědi navíc počítají s tím, že by pršet mohlo i v dalších dnech.

Lépe na tom ale nebyli ani jeho sousedi v okolních domech. Bahno totiž ucpalo kanálové vpusti a propustky a valilo se i s vodou vesnicí.

Kolem nejpostiženějších domů nechala obec rozmístit pytle s pískem. Podle starosty Jaroslava Skály jich je více než 700.

„Vodu to sice nezastaví. Ale aspoň mi nepůjde do baráku to bahno," říkal starší muž, který si ve středu odpoledne dával pytle ke vchodu do sklepa. Ten mu, stejně jako před týdnem, vytopily přívaly vody a bahna.

Při příjezdu do nejnižší části Arnoltic v dolíku pod kostelem řidiče proto varují výstražné trojúhelníky před možným nebezpečím v podobě pytlů s pískem.

S ochranou proti přívalům bahna Arnolticím pomohl také zemědělec, z jehož pole nateklo do vesnice nejvíce bahna. Pole přeoral, což by mělo pomoci při případném dalším dešti a zabránit bahnu, aby nateklo do obce.

Také tento týden tady pomáhali s úklidem dobrovolní hasiči, bahno se totiž opět dostalo i na silnice a ty bylo nutné uklidit.

Hasiči ale měli napilno 
i v jiných částech Děčínska. Celkem vyjeli k osmi událostem, nejvážnější byla situace v Bynovci.

Psali jsme: FOTO: Kroupy, liják, sesuvy… Na Děčínsku řádily živly…ZDE…

„Nejvážnější událostí byla hrozba protržení hráze rybníka v Bynovci. Hasiči tam zpevňovali hráz pytli s pískem a dalším materiálem a odčerpávali vodu z rybníka. Na dalších místech hasiči čerpali vodu ze sklepů nebo přízemí domů a odkláněli přítoky," uvedl mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Lidé v Arnolticích mají obavy z dalšího deště, stavěli proto hráze s pytlů.Vedení Bynovce, kterému rybník patří, se k události vyjadřovat nechtělo. Podle informací Deníku jsou ale rybníky v havarijním stavu. Kromě toho, že jsou značně zanesené naplaveninami, mají poškozené také hráze. Malé obce, jako je Bynovec, ale na velmi nákladné opravy rybníků nemají ve svých rozpočtech dostatek peněz.

Ani Hřensko tento týden nebylo ušetřené, u hotelu Klepáč se vytvořilo až půl metru hluboké jezero.

„U obecního parkoviště u hotelu se ucpala česla a voda si pak našla cestu jinudy. Na parkovišti je narušené podloží, díky rychlému zásahu hasičů se podařilo zabránit větším škodám," popisuje situaci ve Hřensku tamní starosta Zdeněk Pánek s tím, že naplavený materiál by měl být odvezen ve čtvrtek a do víkendu chce obec zvládnout opravit parkoviště.

Voda poškodila také nově budovanou turistickou cestu ze Hřenska na Pravčickou bránu.

„Během deště vystoupala Dlouhá Bělá a odnesla část cesty, která ještě nebyla předána a je stále ve výstavbě," uvedl mluvčí správy národního parku Tomáš Salov.

Přitom už minulý týden měli po přívalových deštích plné ruce práce. Voda totiž spláchla nádrž u umělého vodopádu v Edmundově soutěsce. Do víkendu se ji ale podařilo znovu vybudovat.