Lidé, kteří dluží v městských bytech na nájemném, mají možnost své dluhy vyrovnat. Zastupitelé schválili amnestii, díky níž se mohou dlužníci vyhnout placení poplatků z prodlení.

Podmínky amnestie jsou podobné, jako v minulosti (viz infoblok vpravo). Nově se vztahuje také na dluhy, které už jsou v exekuci. Základ je v tom, že pokud dlužník zaplatí svůj původní dluh, město mu odpustí veškeré úroky z prodlení.

Takzvané penále totiž většinou představuje daleko vyšší částku, než je samotný dluh. „Minulý občanský zákoník umožňoval uplatňovat úroky z prodlení až nesmyslných 94% ročně," vysvětluje náměstek chomutovského primátora Marian Bystroň. „Někdo dlužil třeba čtyřicet tisíc a dnes je z toho tři čtvrtě milionu. Takový člověk ví, že to nikdy v životě nesplatí, i kdyby původní dluh uznal." Navíc podle Bystroně ani nemá motivaci hledat si práci, protože ví, že všechno co vydělá, mu někdo strhne.

Právě na lidi, kteří jsou ochotni původní dluh zaplatit, ale tíží je příliš vysoké penále, je amnestie cílená. Sám Bystroň ale počítá s tím, že ji využije pouze malá část dlužníků. Tak to ostatně bylo i v minulosti. „Ale stojí za to dát lidem šanci, aby své dluhy narovnali," dodává.

Upozorňuje také, že prominuté penále nepředstavuje pro městskou pokladnu žádnou ztrátu. „Jsou to v podstatě virtuální čísla, takové peníze z lidí nikdy nevymůžeme," uvedl.

Zastupitelé prominutí úroků z prodlení schválili bez větší diskuze. Zároveň doporučili stejnou amnestii vyhlásit také společnosti Chomutovská bytová, protože samotné město má v majetku pouze zlomek bytů.

Amnestie se týká i lidí, kteří už svůj dluh uhradili. Těm město promine zbytek penále, který jim zbýval doplatit.

Základní podmínky amnestie✓ Pokud dlužník uhradí jistinu dluhu za nájemné a služby a veškeré případné náklady řízení (třeba odměny exekutora), bude mu prominuto 100% poplatků a úroků z prodlení.
✓ Amnestie se vztahuje na dluhy za nájemné a služby vzniklé do 31. 12. 2013 a to nezažalované, zažalované i v exekučním řízení, a to na každý dluh zvlášť.
✓ Dlužník musí o amnestii písemně požádat v období od 1.7.2016 do 31.12.2016 písemně požádá u CHOMUTOVSKÉ BYTOVÉ a.s. o amnestii. Jistinu včetně zmíněných poplatků pak musí splatit do 31.3. 2017.