Přeplatek na dani nebo z poplatků za bydlení? Dlužníci na něj mohou zapomenout. Chomutovský magistrát totiž začal úzce spolupracovat s finančním úřadem a Chomutovskou bytovou a dlužné částky strhává i z těchto přeplatků.

Město využívá faktu, že třeba poplatek za odpad či pokuta je podle zákona rovněž daní. A pokud je nezaplatíte, finanční úřad je podle zákona povinen vyjít magistrátu vstříc, peníze zadržet a poté případně z přeplatku strhnout dlužnou částku.

Zákon takový postup umožňuje už několik let, města ho ale příliš nevyužívají. Nakonec i Chomutov s tím začal až od začátku letošního roku. „Soustředili jsme se na jiné způsoby vymáhání pohledávek - exekuce a podobně," vysvětluje ekonom Jan Mareš. „Ale není důvod, proč pohledávky nevymáhat i tímto způsobem."

U Chomutovské bytové je to podobné, tady však musí přijít na řadu exekuční příkaz. Stačí, když se město dozví, že dlužník má nějaké peníze dostat. A to se dozajista dozví. Chomutovská bytová je sice akciová společnost, ale v majetku města. A především jí povinnost spolupracovat ukládá daňový řád.

Jak ekonom prozradil, město za první pololetí díky těmto dvěma novým způsobům vybralo přes tři sta tisíc korun.

Chomutováci dluží městu 90 milionůDlouhodobě platí, že většina pohledávek je hrazena ještě před jejich splatností. V loňském roce to bylo plných 87 procent. I tak pohledávky po splatnosti k 31. 12. 2015 činily téměř 89,8 mil. Kč. Nejvyšší pohledávky město eviduje na ukládaných pokutách (52,7 mil. Kč), které meziročně vzrostly o 3,5 mil. Kč, druhým nejvyšším druhem pohledávek je poplatek za komunální odpad (19 mil. Kč), který se však podařilo meziročně snížit o téměř dva miliony korun.