Dárky mladou rodinu potěšily.

„Moc děkujeme, opravdu nám to pomůže," říkala Radka Fišerová, když jsme dárky vyložili z auta. Čtenáři rodině věnovali rychlovarnou konvici, plotýnkový vařič nebo remosku. Právě takovou drobnou elektroniku jim voda zničila. Od čtenářů mohla rodina získat také televizi, tu ale odmítla s tím, že tu jejich jim voda nezničila.

Pomoc ale přichází i z jiných stran, rodině se ozvala například obec Srbská Kamenice, že jim může něco koupit, či jedna firma s elektronikou.

„Pošlou mi odkaz na svoje stránky, ať si vybereme, co potřebujeme," říká mladá žena.

Těžce zkoušená rodina dává v těchto dnech pomalu dohromady svůj domov, který stojí v jednom z nejnižších míst Arnoltic. Ve všech místnostech v přízemí jsou zdi otlučené do výšky téměř půl metru, běží tu vysoušeče.

„Voda mi v přízemí vyplavila i dílnu, kde jsem měl spoustu nářadí. Elektrické nářadí použít po zatopení není možné," přibližuje Petr Vospálka s tím, že preventivně z obavy před dalšími dešti sundal všechny kryty kanálů okolo svého pozemku. Navíc má zahradu obloženou pytli s pískem.

„Bahno je úplně všude. Odkryli jsme první vrstvy podlahy, aby vysychala, a i mezi vrstvami je bahno. Co je úplně pod podlahou, to zatím nevím," pokračuje Petr Vospálka, který navíc není zdravotně zcela v pořádku. Podle lékařů by se měl šetřit, jenže teď nemůže – při odstraňování následků záplavy se nezastaví.

Stavební firmy se navíc nechtějí do oprav pustit dříve, dokud dům úplně nevyschne. Mohlo by se totiž stát, že například omítka po čase spadne.

Rodina také nyní nemá ani vlastní auto – jejich obě auta kvůli zaseknuté elektrické bráně poničila voda –, proto si musí půjčovat od Radčiných rodičů, kteří bydlí nedaleko. Mladá rodina k rodičům také zatím jezdí na jídlo a nechává si hlídat malého synka.

Poprvé přívalové deště na Děčínsku udeřily před dvěma týdny a zasáhly pruh území od Ludvíkovic až po Arnoltice. V Ludvíkovicích spadly kroupy o průměrů i tří centimetrů a poničily především zahrady. Na těch prakticky zlikvidovaly úrody, poškozené byly i skleníky nebo zastřešené terasy. Mnohem hůře ale bylo právě v Arnolticích, kde voda tekoucí z polí vyplavila část obce ležící pod kostelem.

Jen o týden později dorazila do Arnoltic a Bynovce znovu voda. V Bynovci, kde byla podle hasičů situace minulý týden v úterý nejvážnější, hrozilo dokonce protržení hráze jednoho 
z rybníků. Aby k takové pohromě nedošlo, museli hasiči přečerpávat vodu do dalšího, níže položeného rybníka.