„Zatím nemáme moc informací, jak by se kontroly měly dělat. Ale nemyslím, že bychom na to potřebovali nějaké speciální přístroje a budeme se to snažit zvládnout se stávajícím počtem lidí," uvedla Simona Heymerová, vedoucí odboru životního prostředí ústeckého magistrátu, který by se jako orgán pověřené obce kontrolami měl zabývat.

DOKÁŽEME SE MEZI SEBOU DOMLUVIT

Starostové obcí na Ústecku zákon nepřijali s nadšením. „Co všechno může projít Sněmovnou, je neskutečné," zlobil se Jiří Jandásek, starosta Tisé.

„Do čeho budou úředníci zasahovat? Přitom je to zbytečné. Když u nás občan pálil rámy z oken s chromovou barvou, zašli jsme za ním a nechal toho i bez zákona," dodal Jandásek.

Také podle starosty Velkého Března Michala Kulhánka je nový zákon příliš tvrdý.

„Mělo by to být řešeno jinak. V obci se většinou dokážeme domluvit," reagoval Kulhánek s tím, že obec má zavedený plyn. Někteří obyvatelé topí také dřevem nebo mají krbová kamna. 

„Odpad spalovat nemusí nikdo, vše se dá odložit na určených místech a obec to odveze k likvidaci. Já osobně s kontrolou nebudu mít problém, topím plynem a žádná kamna na tuhá paliva nemám," dodal Michal Kulhánek.

BUDEME PRVNÍ NA RÁNĚ

Spalování odpadů může být podle starosty Chuderova Stanislava Kováře problém.

„Přímo v Chuderově asi ne, všechny nové domy už mají ekologické vytápění, ale máme devět místních částí a je možné, že tam lidé občas spálí i to, co by neměli. Ale že by po domech měli chodit úředníci a kontrolovat, čím kdo topí, a dokonce za to pokutovat, není šťastné řešení. Kontroly zřejmě nebudeme dělat my, ale pro nespokojené občany budeme první na ráně," poznamenal Stanislav Kovář.

Důraz na osvětu a prevenci postrádá ve věci starosta Malečova Petr Kůstka.

„Úředníci budou kontrolovat a pokutovat v době, kdy již vlastně problém vznikl. Mělo by se více myslet na to, abychom lidem vysvětlili rizika jejich počínání, spalováním odpadů škodí hlavně sobě a svým sousedům. Někdy se opravdu obcí táhne ošklivý dým, ale to se dá řešit i jinak než zásahem do soukromí a pokutou. Obávám se, že v praxi s tím bude spojeno hodně problémů," řekl Kůstka.