Za vším stojí také neověření nahlašované události, lidé vidí kouř a ihned hlásí požár. Naposledy vyjížděli k neohlášenému pálení žatečtí hasiči v úterý dopoledne. Nahlášen byl požár trávy podél řeky. „Po příjezdu jednotky na místo bylo zjištěno, že se jedná o nenahlášené pálení. Jednotka tedy nezasahovala," uvedl Michal Hrdlička, vrchní inspektor žateckých hasičů.

Stejný scénář se odehrál i pár dní před tím. Lounští hasiči v podvečerních hodinách pospíchali do ulice Kpt. Nálepky v Lounech. Také tam však jen majitel pozemku pálil nepotřebný zahradní odpad.

„Lidé často ohlašují požáry či nehody, aniž by se přesvědčili, že je tomu skutečně tak. Mají za to, že splnili svou povinnost tím, že ‚někde něco' viděli a nahlásili. Pro hasiče však takové výjezdy nejsou zrovna lacinou záležitostí a šplhají se do výše několika desítek tisíc," vysvětlila mluvčí hasičů Libereckého kraje Zdeňka Štrauchová.

Plošné vypalování trávy je zákonem zakázáno. Lidem za to hrozí až pětadvacetitisícová pokuta. Suché odřezané větve, shrabané listí či trávu lidé pálit mohou, je však zapotřebí tuto činnost hasičům předem oznámit. Je to právě z důvodu planých výjezdů. Nahlášenou událost hasiči evidují.

„Pálení může provádět jen osoba starší osmnácti let, a to v dostatečné vzdálenosti od obydlí a dalších objektů a uskladněných hořlavých materiálů, na bezpečném, ohraničeném místě," informoval mluvčí hasičů Ústeckého kraje Lukáš Marvan. „K pálení je potřeba mít připraveno dostatečné množství hasiva, nejlépe vody, pro případ, že by se pálení začalo vymykat z kontroly a také pro ukončení pálení," dodal.

Pro nahlášení pálení bioodpadu je na webových stránkách hasičů www.hzsoul.cz k dispozici on-line formulář. Lidé také mohou plánované pálení oznámit telefonicky na Krajské operační a informační středisko hasičů na číslo 950 431 010.