Most, který dosud upřednostňoval hlavně zateplování fasád, výměnu oken a sanace lodžií, se pro výtaháře stává atraktivní lokalitou, kde nebude o zakázky nouze. Konkurence může být veliká.

„Hlavně se neukvapit," nabádá vlastníky domů Jiří Hasman, šéf místní výtahářské firmy, která dělá servis pro SBD Krušnohor. Podle Hasmana by majitelé domů měli vše pečlivě zvážit a poradit se s odborníky. Výtah lze pořídit za méně než milion korun, ale není to jediné hledisko při výběru firmy. Důležité jsou i podmínky a cena budoucího servisu. Hasman připouští, že lidé nebudou mít na schůzích lehké rozhodování, protože splácejí řadu půjček na rekonstrukce domů. I kvůli tomu se výměna výtahů opozdila. „V jiných regionech jsou o krok dál. Je znát, že na Mostecku lidé nemají tolik peněz," tvrdí Hasman.

Výtahy v levných panelácích ze 70. a 80. let jsou sice stále provozuschopné a úřady je tolerují, jsou ale na konstrukční úrovni 50. let a mohou častěji způsobit malér.

„Z pohledu dnešních znalostí, analýz havárií a nehod výtahů v EU je jasné, že tyto výtahy obsahují vesměs všechna provozní rizika vysoké úrovně podle ČSN EN 81-80, která vyvolávají nebezpečné situace přímo ohrožující zdraví dopravovaných osob, servisních a inspekčních pracovníků," upozorňuje Jan Dvořák, generální sekretář Unie výtahového průmyslu ČR.

V lednu 2008 spadl výtah v Janově v momentě, kdy chtěl pasažér vystoupit v pátém patře. Utrhlo se betonové protizávaží. Únavu materiálu revize nemohla odhalit. Muž přežil, ale utrpěl těžká zranění.
V květnu 2011 se v Havířově utrhl výtah v domě pro invalidy. Byl naštěstí prázdný. Po uvolnění lana se kabina zastavila díky bezpečnostní brzdě mezi 2. a 3. podlažím. Z výšky však na ní spadlo těžké závaží.
V listopadu 2012 zahynul technik při opravě výtahu v šachtě budovy bývalých Báňských staveb v Mostě.

Zastupitelstvo v Mostě v březnu schválilo integrovaný plán pro paneláky v Šestistovkách a Sedmistovkách, který umožní vlastníkům bloků 600 až 651 a 700 až 736 získat na modernizaci domů zvýhodněné evropské úvěry.

„S největší pravděpodobností je vlastníci využijí zejména na výměny výtahů, protože celá řada domů je až na výtahy zrekonstruována," říká náměstkyně primátora Hana Jeníčková. „Hlavně se zaměříme na rekonstrukce výtahů," potvrzuje ředitel Krušnohoru František Ryba. Největší bytové družstvo v ČR přípravu plánu pro dvě nejlidnatější sídliště podnítilo a podílelo se na přípravě.

O výměně výtahů uvažují i v bloku 714. Předsedkyně společenství vlastníků bytů Dana Reinerová je ráda, že město má na to integrovaný plán. „Otevřela se tím cesta, abychom mohli o úvěru uvažovat a zajímat se o další podmínky," říká Reinerová.