Případ se stal loni 24. května při oslavách zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Podle obžaloby jedenatřicetiletý Sýkora napadl nožem devětačtyřicetiletého Roma, který na následky zranění zemřel. Podle státní zástupkyně oběť dvakrát bodnul. Druhá rána byla smrtelná, protože nůž pronikl do levé srdeční komory. Napadený zemřel při převozu do nemocnice. "Obviněnému muselo být zřejmé, že vzhledem ke způsobu útoku může způsobit těžkou újmu, případně smrt," řekla při čtení obžaloby státní zástupkyně.

Nožem prý napadl i další dva muže, jednoho bodnul do hrudníku, druhého do paže a ucha. Jejich zranění ale nebyla vážná. "Je mi líto, co se stalo. Na nikoho jsem neútočil, jen jsem se bránil, měl jsem strach," řekl Sýkora ve své výpovědi. O pomoc údajně zavolal kamarád, který provozoval stánek, s tím, že mu něco ukradli Romové a ještě ho napadli. Oba pak skupinu mužů dostihli o několik set metrů dál. Sýkora jakékoli rasistické nadávky odmítl, naopak je prý použili Romové.
Podle svědeckých výpovědí rasistické nadávky zazněly. "Vy černý svině, zbijeme vás a příště se vyrovnáme. Černý svině, vy buzeranti," přečetl soudce Roman Felzmann ze spisu. Sýkora odmítl, že by urážky použil on. Sám prý jen stál a nic nedělal a Romové na něj zaútočili, mimo jiné prý dostal několik ran tyčí. "Nevím, co se dělo, ani nevím, že jsem někoho bodnul. Jenom jednou jsem se ohnal nožem," doplnil Sýkora. Jak přišli tři Romové k bodným zraněním, Sýkora vysvětlit neumí. "Jak se to tam mlelo, tak si to asi způsobili sami," řekl Sýkora.

Sýkora byl v minulosti třikrát trestán, mimo jiné za řízení pod vlivem alkoholu, neplacení výživného a násilnou činnost. Teď mu hrozí až 16 let vězení, s požadavkem na náhradu škody se připojili příbuzní i oběti. Hlavní líčení je naplánováno na čtyři dny.