Dnes o tom informovala severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

"Snažíme se pomoci lidem, kteří čelí následkům velké vody. V místech, o nichžh naši technici vědí, že byly zasažené přívaly vody či povodní, jsou zrušena všechna omezení dodávky, která by mohla ztížit situaci ve vyplavených objektech," vysvětlila Holingerová. Starostové či pověření zastupitelé obcí mají podle ní možnost ověřit si na lince 840 850 860, zda je odstávka dodávek v obci zrušena. "Pokud ne, zajistí operátoři vše tak, aby nebylo narušeno odstraňování následků živelní pohromy," ujistila.

Bez proudu jsou hlavně domácnosti v Ústeckém kraji, v sousedním Libereckém je situace lepší a zatím nebylo nutné nikoho odpojit. "Stanice a vedení vypínáme na základě požadavků zákazníků a z bezpečnostních důvodů, aby nedošlo k úrazu elektrickým proudem," vysvětlila mluvčí. V současné době jsou podle ní z bezpečnostních důvodů odpojeny domácnosti v některých částech Hřenska, Litoměřic nebo Štětí a také v obcích Dobřín, Lounky, Račice, Okna, Vejprty, Braňany, Brzánky, Černeves, Kyškovice, Naučničky, Počáply, Třeboutice, Svádov, Žalhostice nebo Želetice.

Od proudu jsou podle Holingerové odpojeny hlavně obce a domy v těsném sousedství Labe, kterým hrozí zaplavení nebo už jsou pod vodou, v průběhu dne jich zřejmě bude kvůli stoupání hladiny Labe přibývat. ČEZ podle mluvčí eviduje i poruchy, které nesouvisejí se zatopením, ale vedení poškodily popadané větvě nebo vyvrácené stromy. "Těch ale není mnoho," uvedla.

ČEZ kvůli záplavám posílil pohotovostní čety a také call centrum. "Zákazníci mohou volat na poruchovou linku 840 850 860 nebo i zákaznickou linku 840 840 840," doplnila Holingerová.