Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší maso na steak? Jen libové ne

Ústecko - „Pane kolego, nepižlejte to maso, hezky nasaďte nůž a jedním tahem," cepuje kuchtíka, který plátkuje kus steaku, Jitka Ulihrachová. V minulosti vedla kuchyni v InterContinentalu, a tak co o jídle řekne, je svaté. Nakonec se na toho nešiku už nemůže koukat, vezme do ruky dlouhý, tenký nůž a znovu mu ukáže, jak na to.

21.4.2013
SDÍLEJ:

Redaktor Janni Vorlíček na kurzu grilování.Foto: DENÍK/Zdeněk Traxler

Kolem už pobíhají další kuchtíci, včetně mě a připravují maso na talíř.

Jelikož žiji, abych jedl, rozhodl jsem se, že si to vyzkouším taky z pozice kuchaře. Kurz Jarní grilování, který pořádá velkoobchod Makro, mi přišel coby fanouškovi masové makrobiotiky zcela ideální. Není sice jen o grilování, ale přesto o výběru a úpravě masa to je především.

„Pamatujte si, není pravda, že nejlepší maso je svíčková. To je nesmysl. Taky není pravda, že jen libové se hodí na steak. Nebojte se tuku, nese chuť," vyvádí nás z omylu.

Na přípravném stole leží hlavně roštěná z argentinského býka, ořech z americké krávy a asi nejlepší kus hovězího na světě, japonské wagyu. Tohohle klenotu jsou tu jenom dva, krásně lojem mramorované plátky vysokého roštěnce.

Výklad mezitím pokročil k nákupu masa, kdy je potřeba si ozkoušet, jestli není maso tuhé. „Nebojte se na něj zatlačit, ale nedloubat palcem. Měkké nebude tuhé ani na talíři."

Z přemíry informací jde člověku hlava kolem. V duchu si slibuji, že příště už nebudu v restauraci zbytečně buzerovat kuchaře. Alespoň tehdy, když tomu nebudu rozumět. Za prasečiny s ním smilování mít rozhodně nebudu.

Postávám u grilu a zkouším, jestli už je pořádně rozpálený. „Minimálně na 250 stupňů," pokračuje vedoucí kurzu Jitka ve výkladu. „Je totiž důležité, aby se maso co nejrychleji zatáhlo, jinak pustí šťávu a můžete to vyhodit."

Konečně stojím s kusem roštěnky u grilu, lehce potřeného olejem a rozpáleného na správnou teplotu. Maso zasyčí a jeho vůně se rozlije po kuchyni. Jednomu se z toho chce fakt slintat jak bernardýnovi. Stupně propečenosti mně v tu chvíli jsou fuk.

„Když budete maso obracet, musíte ho položit vedle na místo, kde předtím neležel, jinak se vám počůrá, šťáva bude pryč a maso zkažené," vysvětluje nám šéfkuchařka.

Důvod je naprosto jednoduchý. Ten kus plochy totiž bude chladnější a druhá strana steaku se nezatáhne. Pak už zbývá opéci ještě ze stran a je hotovo. Chci se na steak vrhnout, ale on si ještě musí chvíli odpočinout. Nejlépe po dobu než si připravíte přílohu.

Nakonec steak mám upravený na „medium" tak, jak mi to vyhovuje. Tedy teplota středu 60 stupňů, kdy je úplný střed masa stále růžový a zbytek už je zcela propečen do šedohnědé barvy.

Na talíři spolu se šalotkovou pěnou, omáčkou a s dalšími ingrediencemi to fakt vypadá skvěle. Tož dobrou chuť!

Autor: Janni Vorlíček

21.4.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Z filmu Borat
3 11

Borat se nabídl, že zaplatí pokutu za české turisty v Kazachstánu

Oslavy v ulicích hlavního města Zimbabwe Harare
3 7

Zimbabwe slaví, diktátor Mugabe rezignoval po 37 letech

Primátorská rezidence skrývá luxusní prostory. Žil zde však jen jeden primátor

Rezidence primátora hlavního města Praha vznikla v nové budově Ústřední knihovny ve 20. letech minulého století. Kromě jednoho primátora, Karla Baxy, ji však všichni ostatní primátoři užívali pouze jako reprezentační prostory. Secesní a art deco interiér rezidence bude ve středu hostit hejtmanské setkání s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO). Mluvit se bude o plnění koaličního programu pražské vlády, dopravě a kompetenci hlavního města v porovnání s městskými částmi. 

Lokomotivu zachvátil požár. Ochromil provoz na trati mezi Prahou a Brnem

V šetření stále zůstává příčina požáru se škodou předběžně vyčíslenou na 300 tisíc korun, který v neděli tři čtvrtě hodiny po poledni u osady Filipov nedaleko Čáslavi na Kutnohorsku omezil provoz na železniční spojnici mezi Prahou a Brnem.

Zásadní reformu vzdělávání brzdí i rodiče, shodli se odborníci

Zásadní reformu vzdělávacího systému brzdí kromě nedostatku peněz ve školství i postoj rodičů, kteří od škol očekávají klasické metody výuky. Shodli se na tom školští odborníci v diskuzi na dnešní konferenci Perpetuum. Lidé si podle nich neuvědomují, že tématika školství souvisí s budoucí prosperitou země a ovlivní kvalitu života jejich dětí. 

AKTUALIZOVÁNO

Babiše chtějí vydat poslanci pěti stran. SPD se ještě podívá do spisu

/ANKETA/ Lidovci podpoří vydání předsedy ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli financování farmy Čapí hnízdo. Pro opětovné vydání obou poslanců jsou i poslanci ODS, ČSSD, TOP 09 a Pirátů. Důležitý pro výsledek hlasování o vydání bude postoj hnutí SPD. Jeho předseda Tomio Okamura dnes řekl, že se hnutí musí nejprve seznámit s policejním spisem. O opětovné vydání Babiše a Faltýnka v úterý požádala sněmovnu policie. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT