Už dvanáctkrát bavily místní i návštěvníky Loun slavnosti Letní lounské vábení. Letos to bude potřinácté. A byť koncerty, stánky s občerstvením, závody dračích lodí a další program tradičně přinášejí dobrou zábavu pro celé rodiny, příliš se toho nemění. Novinek je pomálu.

Se zajímavou myšlenkou přišel před několika týdny Josef Šupík, člen pořádající Komise letního lounského vábení při městské radě. „Mým podnětem byl gastrofestival po vzoru Prahy 6, pro nějž by město oslovilo ambasády, které mají možnost zdarma poskytnout zástupce svých kuchyní. Ti by na Vábení vařili a lidé by díky tomu mohli ochutnat světové pokrmy," uvedl.

Festival ambasád Food & Culture v Praze – Dejvicích proběhl na začátku června. Jen o několik dní později svůj nápad prezentoval na zasedání komise, která ho jednohlasně přijala. Bylo však třeba ihned jednat. Tedy připravit zvací dopis, předat ho starostovi města k podpisu a pozvat účastníky.

„Bohužel během dialogu předsedy komise Tomáše Chaloupka a starosty Radovana Šabaty se stalo něco nečekaného. Jasný a snadný plán se zasekl. Prý byl málo připravený a výběr zemí, které se hodláme oslovit – podotýkám, že byl stejný jako měla Praha 6 – není podle vkusu starosty vhodný. Do rady tedy došel návrh, který byl prezentován jako nepřipravený a byl odmítnut," krčí rameny J. Šupík.

Podle starosty už je teď málo času

Podle starosty R. Šabaty bylo hlavním problémem špatné načasování. „Tento člen komise o podobné akci hovoří už asi tři čtvrtě roku. S konkrétním návrhem ale přišel až na poslední chvíli. Nezdá se mi teď už vhodné oslovovat ambasády takto narychlo," uvedl na dotaz Deníku. „Louny přišly o možnost ochutnat světové kuchyně na jednom místě. Pravděpodobně jenom proto, že starostovi se nelíbil seznam zemí, které město mělo oslovit," mrzí Josefa Šupíka. „Starostův osobní vkus by ale neměl zásadně ovlivňovat projekty nebo je dokonce ničit," dodává.

Určité překvapení ze složení zemí starosta R. Šabata nezastírá. Důvodem, proč plán neprošel, je prý ale zmíněné načasování. Podle členů komise byl naopak prostor zhruba osmi týdnů dostatečný.

Zajímavé světové země

Jaké země byly na pražském festivalu? Afghánistán, Alžírsko, Ázerbajdžán, Bulharsko, Čína, Egypt, Filipíny, Ghana, Gruzie, Chorvatsko, Indonésie, JAR, Kazachstán, Kuvajt, Libye, Makedonie, Malajsie, Maroko, Moldavsko, Nigérie, Pákistán, Palestina, Peru, Portugalsko, Republika Kongo, Rumunsko, Rusko, Řecko, Súdán, Taiwan, Thajsko, Tunisko, Turecko, Velká Británie a Vietnam.

Letos tedy uvedený festival součástí Vábení nebude, ale třeba se tento či podobný nápad podaří zrealizovat například příští rok. Pestrosti Vábení a jeho přitažlivosti pro návštěvníky by to určitě prospělo.
Vábení v Lounech, oblíbené městské slavnosti, proběhnou přesně za dva týdny, tedy 12. a 13. srpna.