Většina majitelů neplatí za služby a do fondu oprav. „Dodavatelé už dříve přestali dům zásobovat teplem a teplou vodou. Společenství vlastníků si navíc před lety vzalo úvěr u banky, který nedokáže splácet. Nyní už společenství hrozí exekuce majetku," uvedla starostka.

Obci patří v domě tři prázdné byty. O jejich koupi požádala Mostecká realitní a bytová agentura J. M. Siebera. Zastupitelé žádosti nevyhověli. Raději budou mít prázdné byty. Pokud bude zájem o pronájem, obec je vybaví elektrickým vytápěním a kotlem na teplou vodu. „Žádných problémů se neobáváme. Byty totiž pronajímáme vždy jen na měsíc a poté smlouvu prodlužujeme. Pokud uživatel nájem neuhradí, o byt přijde," sdělila Miklošová.

U dalších dvou bytů má obec do června předkupní právo. Politici mají strach, že až ztratí nad byty kontrolu, mohl by eventuální nový vlastník do bytů nastěhovat potížisty. Podnikatel Jiří Maria Sieber, nový správce společenství vlastníků bytů, o jehož oprávněnosti politici pochybují, podle starostky přiznal, že jedná s plzeňským zájemcem o dům.

Sieber tvrdí, že jeho společnost je správcem paneláku od ledna, dům převzala s nulovým účtem a snaží se ho zachránit pro bydlení. „Dům zvládá platit své závazky, úvěr, studenou vodu a zálohy na topení," říká Sieber.

V domě je 44 bytů. Podle Siebera platí poplatky jen 14 vlastníků, zbylí jsou neplatiči. „Část z nich jsou Rusové a Ukrajinci, kteří si koupili levné byty, aby dostali vízum do Evropské unie a když ho nedostali, tak se vrátili domů a za své byty neplatí několik let," konstatuje Sieber.

Část bytů vlastní Romové, kteří odjeli do Anglie a za své byty v Obrnicích neplatí. „Naším zájmem je, aby se prázdné byty v domě pronajali a dům normálně žil," tvrdí Sieber. Podle něj má obec Obrnice zvláštní bytovou politiku: vykupuje levně byty, nechává je prázdné a za své tři byty ve zmíněném paneláku neplatí „nájem".

„Jen za letošní rok dluží obec za své byty v tomto domě společenství vlastníků částku 34 551 korun. Přesto, že jsme se snažili, jakožto správci budovy, s obcí domluvit, obec nekomunikuje a neplatí. Svojí nečinností tak obec ohrožuje celý dům," namítá Sieber

Zastupitelé vyřadili z programu svého jednání žádost o půlroční odklad splátek půjčky, kterou obec poskytla společenství vlastníků bytů na konci roku 2005. „Než se žádostí začneme zabývat, požadujeme doložit, že je pan Sieber právně způsobilý společenství vlastníků zastupovat," vysvětlila Miklošová.

V obci Obrnice žije zhruba 2 500 obyvatel. Podle takzvané Gabalovy studie tvoří 40 procent místní populace Romové. Obec je dávána za vzor zlepšování občanského soužití. Pomohla si rozvojovými dotacemi a sociálními projekty.