Regionální tým špičkových kuchařů ze severních Čech získal v hlavním městě Lucemburska bronzovou medaili na gastronomickém mistrovství světa Culinary World Cup. V desetičlenném profesionálním týmu byl také Roman Sejval, odborný učitel mostecké soukromé hotelové školy Bukaschool. Šampionát patří mezi pět nejprestižnějších soutěží na světě, na které se sjíždí kuchařská elita. Regionální tým uspěl ve studené kuchyni. „Je to pecka!“ zhodnotil bronz Sejval, jediný zástupce z Mostecka a jediný pedagog v týmu, který má již bronz z olympiády a bronz z loňského mistrovství ve švýcarské Basileji.

Oceněná studená kuchyně

Severočeši se v Lucemburku blýskli mísou s porcemi studeného bufetu, předkrmy, dezerty, bonbony a jednohubkami. Do soutěže se mohli přihlásit i národní týmy a jednotlivci. Na mistrovství excelovali hlavně Asiaté. „Je neuvěřitelné, co dokáží s potravinami,“ uvedl Sejval. Celosvětovou špičkou zůstávají Švýcaři a Skandinávci, kteří investují velké peníze do surovin, vzdělávání, nových technologií a přípravy na soutěže.

Severočeský tým, který vystupuje pod značkou Bidvest a kromě soutěžní gastronomie dělá poradenství, se schází pravidelně. Patří k němu například šéfkuchaři z Grandhotelu Pupp, ústecké Větruše, děčínské Pivovarské restaurace a bývalá šéfcukrářka hotelu Kempinski.

Mistrovství světa trvalo skoro týden a v Lucemburku bylo velkou společenskou událostí. A pro naše kuchaře to byla opět cenná zkušenost. Je zajímavé, že Francie, považovaná za kulinářskou velmoc, se do kategorie studené kuchyně nepřihlásila, a když soutěží, tak v teplé kuchyně.