O tuto značku, která je zárukou místního původu, se letos v Ústeckém kraji ucházelo 145 produktů od 40 výrobců. V devíti kategoriích měly tentokrát nejsilnější zastoupení pekařské výrobky.

V letošním hodnocení opět uspěla Kozí farma Držovice, jejíž ovčí jogurt BIO získal pro čtyřleté období právo být tímto logem označován. Držovická farma, založená v roce 2001 Jakubem Laušmanem, v současné době chová na 120 koz a 100 ovcí. Větší část produkce zahrnující sortiment zhruba 20 mléčných produktů je v BIO kvalitě.

Značku má několik držovických dobrot

Ve stejné kvalitě je rovněž kravské mléko, které držovická firma nakupuje v Ekofarmě Merboltice. V bio kvalitě je většina produktů. Degradace vzniká pouze při přidání koření a dalších prostředků používaných při dozrávání sýrů, které nejsou certifikované pro bio potraviny. Farmář ještě ani jednou nezpozoroval, že by to zákazníkům vadilo. Ti se zajímají hlavně o kvalitu.

Jakub Laušman si na regionálním označení zakládá, má proto úspěch i na farmářských trzích v Litoměřicích a Roudnici nad Labem a dobrý odbyt v obchodech se zdravou výživou. Nejvzdálenějším místem, kde mohou zákazníci ochutnat držovické pochoutky, je Sušice nebo Klatovy. Kozí farma si z hodnocení v rámci regionu téměř každý rok odnáší nějaké ocenění. Regionální značku získal například kozí čerstvý sýr či ementál.

Na farmě je nejvíc ruční práce

„Jen jednou jsme na dva roky vynechali. Zákazníci si značky na obalu všimnou a rádi výrobek ochutnají. Začínali jsme s manželkou se čtyřmi kozami a zkoušeli vyrábět sýr na sporáku. Postupně jsme se naučili technologii od zkušených sýrařů, nyní to ale už zvládáme v širším kolektivu sami. Od roku 2009, kdy jsme získali certifikaci, provozujeme sýrárnu. Proti větším výrobcům se v ní převážná část prací provádí ručně. Jen do pasterizace a sýření, které probíhá v noci, vstupuje automatizace," říká Jakub Laušman.

V sortimentu je na dvacet výrobků

Celý výrobní proces v sýrárně probíhá za přísných hygienických podmínek, což je jeden ze základů úspěchu. Během uplynulých pěti let se sortiment farmy rozšířil na dvacet produktů. Základním produktem je mléko a z něho se připravují jogurty, kefíry, měkké čerstvé sýry a tvrdé zrající sýry. Zatímco ty čerstvé se dostávají do prodeje krátce po zpracování, tvrdé až po několika měsících.

„Dosaženými znalostmi bychom si troufli na výrobu dalších druhů sýrů, ale technologicky už ne. Ty představují složitější výrobu, specifické podmínky s použitím většího množství položek a většina z nich vyžaduje zvláštní podmínky pro zrání. V květnu pořádáme Den otevřených dveří, kdy se veřejnost může seznámit s naší farmou a jejími produkty," dodává Jakub Laušman.

Úspěchu dosáhly i další potravináři

Výrobky přihlášené do soutěže o značku Regionální potravina 2014 hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, Krajského úřadu Ústeckého kraje, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Z Litoměřicka si budou moci označit svůj výrobek příslušným logem po dobu čtyř let litoměřické uzenářství Chovaneček pro Novobranský pršut Karé, kozí farma Jakuba Laušmana z Držovic pro Dražovický ovčí jogurt bílý BIO, Jaroslava Michalcová z Roudnice nad Labem pro zákusek Dortelka a ovocnářství Zemědělského družstva Klapý pro vypěstované třešně.

Ocenění proběhne na Zahradě Čech

Vedle hodnocení Regionální potravina 2014, což je projekt Ministerstva zemědělství, stejná komise posuzovala ještě 159 potravinářských výrobků od 43 producentů z Ústeckého kraje, kteří obeslali soutěž o Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje kraje Přemysla Oráče. I v tomto klání byli úspěšní výrobci z Litoměřicka.

Tři jejich produkty získaly titul Vítězný výrobek a čtyři mimořádné ocenění. Oceněné výrobky z obou soutěží budou moci ochutnat návštěvníci Zahrady Čech v Litoměřicích ve dnech 12. až 20. září, kde bude provedeno vyhodnocení soutěží a výrobcům předány certifikáty a ceny. Degustace proběhne tradičně i na 7. krajských dožínkách 13. září v Peruci.